Документите са публикувани в архива на Руския окупационен фонд Не

...
Документите са публикувани в архива на Руския окупационен фонд Не
Коментари Харесай

България плаща за своето Освобождение на руснаците 32 тона злато

Документите са оповестени в архива на Руския окупационен фонд

„ Не бих отишла на Шипка. Бих отишла на връх Свети Никола, където да се поклоня на падналите опълченци и съветски воини, които са освен руснаци, а и украинци, финландци, както знаем ". Това съобщи историкът проф. Евелина Келбечева пред Нова Тв.

„ България заплаща за своето Освобождение на руснаците. Документите са оповестени в архива на Руския окупационен фонд. Сумата е избрана посредством член 2 на Берлинския контракт - 10 618 200 рубли и 40 копейки. Това значи, че калкулацията е доста добре направена. Те се равняват на 89 690 златни лв. ", сподели историкът. Тези пари в този момент значат 32 тона злато, разясни тя и добави, че България взима външни заеми, с цел да погаси този дълг. В същото време изплаща пожизнени пенсии за всички руснаци, които желаят да останат тук след войната. " Плащаме на Русия окупационен дълг ", повтори тя.

„ За мен Трети март е най-абсурдната дата да бъде празник на България. Въпросът е доста по-широк и по-дълбок. Самата дата - 3-ти март, е датата на подписване на един прелиминарен контракт сред Османската и Руската империя. Руснаците, които поставят подписа си под този контракт, който не е утвърден от Великите сили, знаят, че това е един голям блъф. От 1876-та, по-късно и 1877 година има секрети съглашения сред Руската империя и Австро-Унгария. Те се спогаждат в никакъв случай да не позволен огромна славянска страна на Балканите, камо ли такава, която да бъде доминирана от Русия по това време ", съобщи историкът.

„ Никой не отхвърля, че руснаци са умирали по нашите земи, само че не е вярна мантрата за избавление и за дребните братя християни, които да бъдат покровителствани ", изясни Евелина Келбечева. В България имаме 400 паметника на падналите задгранични воини за нашата независимост, добави тя.

" Ние се вмъкваме в коридора за надзор на проливите, което е в полза на Русия ", сподели историкът Келбечева.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР