Документи показват, че Бориславова е получавала от ББР възнаграждение 13

...
Документи показват, че Бориславова е получавала от ББР възнаграждение 13
Коментари Харесай

Лена Бориславова ощетила ББР с нищожен договор за 164 289 лева

Документи демонстрират, че Бориславова е получавала от ББР заплащане 13 690 лева или 164 289 лева годишно без Данък добавена стойност, без разходи и без в допълнение уговорените спомагателни 274 лева на час.

Софийската градска прокуратура образува досъдебно произвеждане против началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова, заяви БТВ.

Разследването е за подписана неизгодна договорка и е почнало преди месец, прецизират от прокуратурата.

Материалите са получени от районната прокуратура, която първоначално е проверявала контракт за правни услуги на Българската банка за развиване (ББР), обвързван с Лена Бориславова.

Новината, че прокуратурата проверява Бориславова се появи в края на юни. Тогава стана ясно, че държавното обвиняване е изискало от Българската банка за развиване документи и информация за контракта на банката с адвокатската адвокатска фирма " Джингов, Гугински, Кючуков и Величков " (ДГКВ) - кой, за какво и при какви условия го е сключил. Бориславова бе част от това адвокатско сдружение.

През лятото на 2021 година ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова разгласява контракта на външната адвокатска фирма, наета от ББР. В него Бориславова е посочена като предоставящ услугите от името на адвокатската фирма. Атанасова упорства, че договорът е подписан, преди новото управление на банката да бъде вписано в Търговския указател.

Документи демонстрират, че Бориславова е получавала сериозна сума от държавната банка въз основата на незабележим контракт. Той е доказан от ББР от лица, които нямат представителна власт към трети страни.

Копие от писмото, с което се удостоверява контракта, демонстрира, че Лена Бориславова е трябвало да проучва документи, да съветва и най-важното – да бъде тъкмо избраното лице, на което адвокатската адвокатска фирма да разпорежда тези услуги, написа тогава " Гласове ".

Писмото за удостоверение и действително активирането на контракта е осъществено с подписите на Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев на 01.07.2021 година – шест дни преди да имат право за това. Те са вписани в Търговския указател на 07.07.2021 година и това е датата, от която могат да съставляват банката пред трети лица и да подписват контракта и потвърждаващото писмо за Лена Бориславова.

С тези дейности са нарушени съществуващи правила, като банката е задължена с разноски, които отиват в джоба на актуалната шефка на кабинета на Кирил Петков.

Прави усещане, че договорът е с адвокатско сдружение „ Джингов, Гугински, Кючуков и Величков “, само че е с тъкмо изтъкване на Лена Бориславова при месечно заплащане 13 690 лева или 164 289 лева годишно без Данък добавена стойност, без разходи и без в допълнение уговорените спомагателни 274 лева на час.

Договорът е преустановен, когато доближената на Кирил Петков се включва в политическата конкуренция. Преди това тя е била юрист на неговата фондация „ Център за приложни проучвания и нововъведения “, в която е била и преподавател.

По времето на нищожния ѝ контракт с ББР, Бориславова е имала кабинет в Министерството на стопанската система, възложен ѝ от служебния министър Кирил Петков на същия етаж, на който се намира и неговия кабинет. Конституционният съд разгласи назначението на самия Петков в служебното държавно управление за незначително поради двойното му поданство по това време.

Кирил Петков и Лена Бориславова са и измежду учредителите на " Да, България "

До подписването на контракта с адвокатското сдружение, в което работи Бориславова, също се стига след кавги, когато през целия месец юни 2021 година Кирил Петков прави опити да смени управлението на ББР.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР