Документът, който трябва да подпишат двете страни, трябва да е

...
Документът, който трябва да подпишат двете страни, трябва да е
Коментари Харесай

Доц. Киселова разкри какъв документ трябва да подпишат ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Документът, който би трябвало да подпишат двете страни, би трябвало да е подобен, че да провокира еднообразно звучене у тях. Двете страни би трябвало да се усещат длъжни да го съблюдават, откакто бъде подписан. Всяко друго нещо, което води до разностранно пояснение, може да води до по-свободно държание от едната или другата парламентарна група.

Това сподели преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова, която разяснява срещата сред Политическа партия – Демократична България и ГЕРБ – Съюз на демократичните сили за промени в Конституцията, както и предлагането на Бойко Борисов от събота двете сили да подпишат публично съдружно съглашение.

„ Седемте гаранции на Политическа партия – Демократична България би трябвало да бъдат по-издържани юридически, с цел да провокират у двете страни едно и също звучене. Думата регулатор в правото значи едно, а в обществената тирада друго. Не всички органи, които държавното управление или Народното събрание образуват, са регулатори. Най-чистият вид е да има подобен текст, при който, в случай че има спор, да се обръщат към него и той да води до разрешаване на разногласието. Как ще бъде наименуван този документ няма значение. Всичко е въпрос на интерпретация “, добави тя.

„ В взаимозависимост от това какъв брой поддръжка ще съберат, Конституцията може и да бъде изменена преди избора на нов основен прокурор. Двете сили първо би трябвало да решат какви ще са параметрите на конституционната промяна и тогава да търсят специалисти, тъй като другото би било два пъти да се крои една и съща дреха. Една такава смяна може да бъде извършена за два месеца, а може да бъде извършена и за пет месеца. Зависи с какво болшинство се разполага. Ако има 180 гласа, процедурата може да стане и за два месеца. Ако има 160 гласа, тогава ще отнеме сред два и пет месеца. Също по този начин зависи и какво тъкмо ще съставлява тази конституционна промяна “, разкри доцент Киселова.

„ Борислав Сарафов не е определен за основен прокурор. Той е избран за ИД основен прокурор. Изборът на нов основен прокурор ще се организира при други правила. Министърът на правораздаването има две съществени учредения и причини, с които може да бъде оспорено избирането на Сарафов за ИД основен прокурор “, приключи тя.

Репортер: Тодор Стефанов

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР