Документалният филм Ваклуш“ дава старт на честванията за 100-годишнината от

...
Документалният филм Ваклуш“ дава старт на честванията за 100-годишнината от
Коментари Харесай

Филм дава началото на честванията за 100-годишнината на Ваклуш Толев

Документалният филм „ Ваклуш “ дава старт на честванията за 100-годишнината от рождението му с прожекция на 7. януари от 18.30 часа в Lucky  Дом на киното. Прожекцията е безвъзмездна, а феновете, запазили си билети, могат да ги вземат на място на касата в киното до 16 часа в деня на прожекцията.
Прочетете още
Филмът е сниман в интервала 1994 - 2022 година и съдържа непоказвани архивни фрагменти от живота на известния нравствен лидер и преподавател Ваклуш Толев. Филмът  представлява роман за житейския път и концепциите на една от най-енигматичните персони на България. Предпремиерата на кино лентата ще се състои точно в Пловдив – града, от който стартира дейната социална активност на Ваклуш Толев, а датата на прожекцията съответствува с неговата рождена – 7. януари. Непосредствено преди прожекцията от 18.30 ч. феновете ще се срещнат с екипа на кино лентата.

Автор на „ Ваклуш “ е Николай Василев –един от най-изявените режисьори документалисти в България. Срещата му с Ваклуш Толев е сложила началото на близо 20-годишно снимане на неповторими документални фрагменти от живота на духовния преподавател, чиито хрумвания, съгласно режисьора, ще трансформират света.

„ Ваклуш твърди, че е време да сменим боговете, които са неприятни индивиди с индивиди, които са положителни богове. Той за пръв път заприказва за огромния смисъл на битието, за едно ново Рождество, само че не това, оповестено от влъхвите, а за родения господ вътре в нас. Защото всеки човек е един господ в развиване, и ние всички сме събожници. Време е за духовно възмъжаване, за една нова духовна вълна – мъдростта “,  споделя режисьорът в своя анонс за кино лентата.

В документалната лента феновете ще видят Петър Стоянов – президент на България в интервала 1997-2002 година, доктор Илко Семерджиев – министър на опазването на здравето в интервала 1999-2001 година, проф. доктор Мария Славова – правист и учител в СУ „ Св. Кл. Охридски “, Огнян Минчев – политолог и лекар на социологическите науки, проф. Иван Желев – богослов, доцент доктор Иван Бъчваров – физик и учител в СУ „ Св. Кл. Охридски “, доцент доктор Кирил Коликов –математик и учител в ПУ „ Паисий Хилендарски ”, Бойко Станкушев – публицист, и други

Официалната премиера на „ Ваклуш “ престои през март в София. Месеци преди нея, филмът провокира огромен интерес в страната и към този момент е поканен да гостува допълнително от 10 града у  нас, както и в Америка, Нидерландия и Англия. Предстои да бъде публикуван и юбилеен албум, съдържащ снимков роман за живота и съществени послания на Ваклуш Толев. Читателите ще имат опция да се допрян и до нов тираж от най-известната му книжна трилогия „ История на религиите “ и „ Езотерични школи и мистични учения “.

Ваклуш Толев, прочут като Учителят на мъдростта, е богослов по обучение, публичен активист, преподавател и създател на голям брой писания с религиозно-философска и културно-историческа тема. Преминал през затвори и лагери на комунизма, тойтвърди че страданието не съществува, то е развиване. Преследван от репресивния уред на Държавна сигурност като „ зложелател на народа “, учи, че няма зло– то е нееволюирало положително. С инциденти приключва богословие, само че за него индивидът не е виновник, както учат религиите, а е Бог в развиване. След измененията в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университети. Там в лекциите си по историята на духовното познание постоянно припомня надписа на делфийския храм „ Познай себе си и ще познаеш боговете и вселената “. Той самият претърпява това знание и формулира свое обучение, което назовава „ Път на мъдростта “.

Николай Василев е сценарист и режисьор, извънредно деен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За кино лентата му „ Приказки “е почетен през 2010г. с премията „ Jameson “ на София филм фест за най-хубав български късометражен филм. В креативната му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат разказани като вдъхновяващи: „ Добрият самарянин “, „ Пътят към Тива “, „ Високо “, „ Добрият Ад “, „ Резервни крила “, „ Осенение “ и други  През 2019 година филмът му „ Формулата на Тео “, отдаден на известния преподавател по физика от Казанлък Теодоси Теодосиев, се трансформира в предсказание, което пълнеше киносалоните освен в България, само че и отвън границите й. През 2021г. Николай Василев показа „ Да бъдеш Майстора “, трогателен портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя финален филм „ Гладиатор “ отдаден на двукратния олимпийски първенец Боян Радев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР