Документалната рубрика Умно село, която години наред бе запазена марка

...
Документалната рубрика Умно село, която години наред бе запазена марка
Коментари Харесай

Умно село се пренася в ефира на Bulgaria ON AIR

Документалната графа " Умно село " , която години наред бе запазена марка на Българската национална телевизия, се придвижва в телевизия Bulgaria ON AIR. От 19 юли портретите на български интелектуалци, актьори, музиканти - хората на духа, ще бъдат рисувани в ефира на тази телевизия.

Филмовият критик проф. Божидар Манов дефинира поредицата " Умно село " като самобитен документален летопис на актуалната българска просвета.

" Важно е, че във вашия ефир ще продължи да съществува " Умно село ". Това е 20-годишна биография, своеoбразен документален летопис на актуалната българската просвета, и то персонифициран . Това са десетки излъчвания, документални портрети на писатели, музиканти, само че и на хора от средите на научната и академичната общественост ", сподели кинокритикът.

Освен анализатор на документалната поредност, той е бил и неин воин. Поредицата " Умно село " е и спомен за именити артисти и режисьори като Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Крикор Азарян, както и за актуалните пазители на хуманитаристиката като Цочо Бояджиев. Авторите на поредицата " Умно село " нормално рисуват портрети на смислени и дълбоки хора, без ненужната суетност, счита Манов. Според него предаването е самобитен Златен фонд на българската просвета.

" Чувството за комизъм, иронията и най-много самоиронията, това е най-ценното, тъй като дава гаранция, че този човек не е просто представител, а той е изразител на надълбоко премислени иманентни стойности на битието, на същността, на смисъла ", добави проф. Манов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР