Документалната изложба Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27

...
Документалната изложба Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27
Коментари Харесай

Документална изложба в Пловдив разказва за дните на Мустафа Кемал Ататюрк в България

Документалната галерия „ Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 - 02 февруари 1915) “ се открива довечера Пловдив. Събитието се провежда от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив и отдел „ Държавен списък “-Пловдив, а началото еот 18.00 часа във фоайето на Общинския съвет на ул. „ Авксентий Велешки “ №20. Изложбата ще е съспътствана и с концерт „ Любимите песни на Ататюрк “ с присъединяване на Алпер Юнлютюрк – баритон и Батухан Лушоглу – пиано.

Експозицията, резултат от взаимната работа на държавните архиви на Турция и България и със съдействието на Посолството на Република Турция у нас, показва късия, само че кондензиран със срещи и усещания двугодишен интервал, когато Ататюрк е боен аташе в София.

Той идва в България години преди да оглави Народното събрание на новата Република Турция през 1920 година и месеци откакто страната му се включва в Първата международна война, към този момент подполковник, получава заповед да се върне в Истанбул.

В изложбата са включени документи за назначението на Ататюрк като боен аташе и командващ на една от дивизиите в турската войска, военната му биография, отчети до османския общоприет щаб и други, като някои от документите се показват на публичното внимание за първи път.



Изложбата е показвана в София, Плевен и Шумен. Събитието е част от честванията във връзка 100 години от основаването на Турската република.

Неслучайно огромният общественик е номиниран през 1934 г.от гръцкия министър-председател Елефтериос Венизелос за Нобелова премия за мир – за изключителните му заслуги в опазването на мира на Балканите и Близкия изток. Малцина са българите, които знаят, че до края на живота си Ататюрк остава правилен другар на България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР