Документален филм за българското село Криничное-Чушмелий трогна до сълзи публиката

...
Документален филм за българското село Криничное-Чушмелий трогна до сълзи публиката
Коментари Харесай

Филм за българско село разплака публиката в Киев ВИДЕО

Документален филм за българското село Криничное-Чушмелий трогна до сълзи публиката в Дома на киното в Киев. Премиерата на лентата на Татяна Станева „ Място на силата “ събра изтъкнати украински и български общественици.

Филмът е отдаден на неповторимото бесарабско село, ситуирано в Болградски регион в южна Украйна на брега на езерото Ялпуг. Разказва за жителите на селото, за сложната им, само че и напълнена с доста смисъл орис, за хората, които надълбоко обичат и тачат Родината си и постоянно се завръщат към корените си. За духовно мощния народ, надделял войната и глада. За необикновено работливите хора, които със лични сили трансформират празната бесарабска степ в процъфтяващо село.

По думите на феновете филмът е провокирал доста страсти – от смях до сълзи, а най-после в залата избухна гърмеж от овации, заяви „ Украйна Днес “.

Режисьорът и създателят на кино лентата Татяна Станева съобщи след премиерата: „ Ние изгубихме огромна част от това, което сме получили като завещание от предците ни, свято пазили историята цели 200 години. Нашият видео летопис е за потомците! Сигурна съм, че тези документални фрагменти ще имат по-голямо значение след 10-20-30-40 и повече години! “

Зрителите имаха опция да прегледат и красива галерия на фотоси, направени при основаването на кино лентата от одеския фотограф Александър Барон. Филмът е основан с поддръжката на публичната организация „ Център за развиване на Бесарабия “, чийто създател е Виктор Куртев, роден в село Чушмелий.

Над основаването на кино лентата са работили също по този начин Ян Лелюк – режисьор на монтажа, Дмитро Богач – оператор, Алексей Маковский – композитор, написал музиката към кино лентата, Зарина Арчакова – живописен шеф, Александър Барон – фотограф, Татяна Доценко – редактор и преводач.

„ Много се надяваме един ден да покажем целия филм в България! Всички българи да се срещнат с това, по какъв начин се са запазили чушмелийците “, съобщи създателката на кино лентата Татяна Станева.

Вижте рекламното видео на кино лентата:
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР