Доколкото сме видели мерките на отделните коалиционни партньори, огромната част

...
Доколкото сме видели мерките на отделните коалиционни партньори, огромната част
Коментари Харесай

Лоша прогноза за инфлацията на бивш финансов министър

Доколкото сме видели ограниченията на обособените съдружни сътрудници, голямата част от тях ще доведат до още по-висока инфлация. За някои от ограниченията може да се каже, че са обществени, само че сигурно не са антиинфлационни. Благодарение на тях, инфлацията, която е към този момент съвсем 15%, ще стане най-малко 20%.

Това съобщи в студиото на " Тази заран " някогашният финансов министър Симеон Дянков.

Припомняме, че късно нощес ръководещата коалиция се сплоти към 11 антиинфлационни ограничения. 

" Намаляването на Данък добавена стойност, проинфлационно, ще усили търсенето и инфлацията. Премахването или намаляването на акцизите също. Увеличаването на всички пенсии ще усили инфлацията. Всъщност, антиинфлационни ограничения до момента липсват. Може би до 10 ч. ще забележим някакво знамение и ще се разбере обединението. Антиинфлационни ограничения са тези, които споделят да произведем повече, изключително в случай че можем да го изнасяме. Това са вложения в сила, тези липсват “, изясни Дянков.

По думите му, с цел да се оправим с инфлацията, търсенето би трябвало да намалее, а производството да се усили.

" Всичко над 10% инфлация ме тревожи ", по този начин разяснява данните на Националния статистически институт, съгласно които инфлацията за април за 2022 година по отношение на април 2021 година е 14,4%.

Според Дянков актуализацията на бюджета, която към момента не е реалност, също ще докара до по-голяма инфлация.

" Не единствено тази година, идната година България също ще има доста висока инфлация. Точно поради това, че държавното управление изпусна шанса в края на предходната и началото на тази година да вземе някакви ограничения. Очаквам да стигнем до 20% инфлация през юли-август ", разясни той пред bTV.

" Фокусът на обединението върху пенсионерите, това по принцип е вярно единствено че на всички по едно и също време да се подвига. Групата, която съгласно мен е най-проблемна, са така наречен работещите небогати (които към момента не са пенсионери, не са на минималната работна заплата, а са малко над нея). В България има към 250 000 такива. Тази група може да се усили някъде до 650 000 души до края на тази година.

По думите му обединението ще се разпадне по този начин или другояче, " тъй като с всяка последваща стъпка, която вършат, усилват още повече инфлацията “.

Според Дянков вносът на полутечен газ от Съединени американски щати не може да е решение на казуса (б.р. на спрените доставки на " Газпром “).

" Не би трябвало да продължаваме да търгуваме с Русия, би трябвало доста ясно да сме на страната на Украйна в тази война и доста ясно да кажем: " Ние поддържаме Украйна с всичко, с което можем “, съобщи той.

За Дянков към този момент е нереално на 1 януари 2024 година България да влезе в еврозоната.

" Защото един от главните критерии е инфлацията да е малко над междинната за Европа, това не е реалност. Тя ще се мери юни, с цел да се види дали ще сме подготвени за януари 2024 година, ние няма да сме подготвени “, съобщи Дянков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР