Доколкото разполагам с информация, разговори за възможен изход от безпрецедентнатаполитическа

...
Доколкото разполагам с информация, разговори за възможен изход от безпрецедентнатаполитическа
Коментари Харесай

Йорданова пред Дарик: Водят са разговори за експертно правителство с премиер на ротационен принцип

" Доколкото разполагам с информация, диалози за вероятен излаз от безпрецедентнатаполитическа рецесия, а точно под формата на министър ръководител, който да се ротира на 6 месеца, са водени. Това по какъв начин ще се развие във времето, следва да забележим ".

Това разяснява в предаването " Кой приказва? " по Дарик радио депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

Тя добави, че от " Демократична България " неведнъж са упорствали, че вероятното държавно управление, което да изведе България от тази рецесия, е държавно управление с втория мандат. То би трябвало да е експертно имаксимално партийно неутрално, уточни Йорданова и добави, че диалозите се водят и следва да се вземат решения на съответните органи.

" Мисля, че рецесията с прокуратурата е феномен, който сега излезе на повърхността - прокуратуратае в рецесия от дълго време. В този миг политиците осъзнават, че една сходна прокуратура дори сега може да се трансформира в едно средство за интервенция в политическия живот. И другите парламентарни групи сега схващат, че е нужна промяна. В този смисъл имаше значение несъмнено това, което се случи предходната седмица, само че какво продължава да се случва под повърхнстта - не мога да предсказвам ", сподели от своя страна депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов.

Васил Пандов /Снимка: БГНЕС

" Това, което сега на нас ни наподобява скандално, не се случва за първи път в българскатаистория след 1991 година Конфликти от сходен магнитуд ние сме следили. Тук този спор просто съответства и с политическата рецесия и актуалният основен прокурор доста се изкуши доста нападателно да навлезе в политическия терен и в същото време политическите сили постепенно зпаочнаха да осъзнават, че по този начин не може. Имаме едно съвпадане на фактори, едни тактонски придвижвания, и тук наша отговорност в Народно събрание е да използваме този прозорец на опциите да проведем една радикална правосъдна промяна ", съобщи Надежда Йорданова.

" Малко или повече ориста на Борисов не е най-важна. Това, което е най-важно, е да проведем тази конституционна промяна. Тя обаче изисква едно малко по-голямо схващане. Борисов е част от цялото уравнение, само че не мисля, че неговата фигура е решението на този въпрос. Той към този момент не може да се скрие зад Гешев и това видяхме и от държанието на сътрудниците от ГЕРБ-СДС ", разяснява Васил Пандов.

Според Надежда Йорданова има всички изгледи, в случай че се резервира това движение на работа, до края на седмицата да завърши приемането на промените, които подсигуряват един ефикасен механизъм за търсенето на отговорност на основния прокурор и неговите заместници.

" Моите терзания са да не реши Народното събрание, че това е задоволително – не е задоволително. Необходимо е да приключим със сагата проблеми в правосъдната власт и Конституцията и да приемем промени в Конституцията, тъй като това е трайното, стабилно решение, което напълно ще даде опция на България да се развива. Аз приканвам да не се отхвърляме. След като приключим с работата по Наказателно-процесуален кодекс да не се отхвърляме, а в противен случай – да забързаме измененията в Конституцията ", сподели тя.

От своя страна Васил Пандов уточни, че в случай че се одобряват промени в структурата на Висш съдебен съвет, тогава несъмнено ще се постанова избор на нови членове. " Ние обсъждаме и разнообразни критерии за избор на тези членове ", изясни той.

" Случващото се отдръпна завесата и сподели на обществен показ грозните вътрешни зависимости. Това, което аз виждам, значи освен смяна в политическата конюнктура -нещо се случва вътре и във върховете на правосъдната власт ", сподели Надежда Йорданова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР