Доколкото разбрах, това е работен проект на Министерството на правосъдието,

...
Доколкото разбрах, това е работен проект на Министерството на правосъдието,
Коментари Харесай

Андрей Гюров:България има нужда от засилване на съдебната система

Доколкото разбрах, това е работен план на Министерството на правораздаването, не е нещо, което е готово да бъде показано и обсъждано както в парламентарните групи, по този начин и в съдружния съвет. Това сподели ръководителят на ПГ „ Продължаваме промяната " и член на Изпълнителния съвет на партията Андрей Гюров в предаването „ Тази събота " във връзка концепцията за основаване на нов държавен орган, който би трябвало да бъде управляван от министъра на финансите. Според него тематиката е извадена от дрешника, с цел да всява ужас.

По думите му България има потребност от усилване на правосъдната система, тъй че тя да бъде по-прозрачна и да бъде в отбрана на българските жители. „ В във всички случаи, когато бъде направен подобен план, той би трябвало да бъде съгласуван както с българското право и Конституция, по този начин и с европейското право ", означи той.

Той съобщи, че има механизми, които могат да се употребяват на европейско равнище, да вземем за пример в преследването на средствата и корупционните ползи на съветските олигарси. „ Това става по един много организиран метод от Европейската централна банка със съответните указания към локалните национални банки. Не виждам за какво и на българско равнище да няма нещо сходно, което отново наблягам, би трябвало да бъде съобразено с правните правила и мисля, че ще бъде от изгода за България, за българската стопанска система и за българското общество ".

Така, по думите му, ще могат да се филтрират корупционни капитали, които де факто инфилтрират нашите политика и стопанска система и прокарват непознати ползи.

Паричните институции в България би трябвало да подхващат стъпки, с които да се подсигури механически преходът към евро. „ Тази процедура изисква към 18 месеца и е безусловно значимо и належащо на този стадий този развой да бъде стартиран. Това беше разисквано с нашите съдружни сътрудници на експертни препоръки, на които аз съм участвал в Министерството на финансите. Два такива експертни съвета, в които с представители на Министерството на финансите, на Българска народна банка и на всички съдружни сътрудници се съгласихме, че този механически проект ще бъде стартиран по този начин, както е утвърден от министерския съвет ", съобщи Андрей Гюров.

Паралелно с това върви и процедура в Българска народна банка и се изготвя разбор на изгодите и негативите от приемането на еврото. „ Първо желаеме да забележим разбора, да го обсъдим в Народното събрание, и по-късно да забележим дали 1 януари 2024 година е най-удачната дата да се присъединим към еврозоната. Тук не виждам никакво несъгласие ", уточни той.

В съдружното съглашение ясно са заложени всички цели и цели, към които се сплотяват съдружните сътрудници. „ В момента за жалост по външни и вътрешни аргументи темпът, с който се отработват ограниченията, заложени в съдружното съглашение, не е задоволително добър. Затова нашият апел към нашите съдружни сътрудници е да оставим настрани евтините политически дивиденти и желанието да се представим добре пред нашите гласоподаватели ", сподели още той.

Според него, приоритет би трябвало да са битката с корупцията, оправянето с ценовите рецесии, както и подпомагането на най-уязвимите групи от популацията.

Той бе безапелационен, че страната сега няма интерес от разлюляване на ръководството, нови избори и неустановеност. „ Влязохме в политиката в един доста забавен интервал и голям брой рецесии както извън, по този начин и вътрешнополитически, тъй че не е учудващо, че има много напрежение измежду парламентарните сили. Такива сили има и извън и от вътрешната страна, откакто последните месеци стартира война в Украйна, има явен напън от геополитическа позиция и съответните проксита вътре в страната. Съвсем обикновено е хората да са изнервени, политиците да са изнервени и да се търсят евтини политически дивиденти от голям брой кавги, които в последна сметка не са в дневния ред на обществото ", разяснява още Андрей Гюров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР