Доколко търговците на електроенергия могат да предлагат конкуренти услуги в

...
Доколко търговците на електроенергия могат да предлагат конкуренти услуги в
Коментари Харесай

PPA стават все по-интересни за генераторите и консуматорите на енергия

Доколко търговците на електрическа енергия могат да оферират съперници услуги в сегашната обстановка с въведен от страната таван на цените?
- При настоящата в този момент регулация в действителност е мъчно да се предложи нещо неповторимо за клиентите, това, на което ние залагаме, е отношението и грижата към клиента, имаме вяра, че това е доста значимо. Същевременно предстоят промени в нормативната рамка, които към този момент се разискват, обстановката може да стане напълно друга. При възможното въвеждане на маржове за покупко-продажбите с електрическа енергия - 5 или 15 %, на практика и излишно може да се блокира пазарът. Просто компаниите стопират да вършат бизнес, както видяхме, че се случи в Румъния при въвеждането на сходни ограничавания.
А като не се вършат покупко-продажби, по какъв начин действа изобщо пазарът?
- Не се вършат покупко-продажби сред обособените търговци - тъй като се появява непремерен риск от прекалено и неразбираемо облагане на покупко-продажби. Иначе цялата сила се пласира през борсата, няма къде другаде, а огромна част от клиентите се избутват към така наречен Доставчик от последна инстанция. Поне това стана в Румъния. Това дълготрайно не е по никакъв начин добре. Не е стабилно.
Клиентите имат потребност от повече бистрота при потреблението на ток и оттова решения за понижаването на потреблението в най-скъпите часови зони. Могат ли търговците на ток да предложат конкурентни услуги?
- Това става все по-важно на фона на огромната волатилност на цените. Проблемът е, че множеството снабдители, а и клиенти, са насочени в краткосрочните решения поради огромната неустановеност на пазара. Но огромните корпорации и консуматори нормално мислят по-дългосрочно и тъкмо по тази причина за тях са доста значими някои от услугите, които в ТОКИ предлагаме - разбор на данните, енергийни спестявания и енергийна успеваемост. Става дума за съответни рекомендации, решения, дълготрайна работа с сътрудници и така нататък, които можем да предложим на клиентите, тъй че в действителност да усъвършенстват потреблението и да го ръководят по най-ефективния метод.
Това в действителност е значимо, тъй като въпреки да има таван от 250 лева./мВтч, някои компании, които използват сила главно през пиковите часове, действително заплащат повече.
- Да. Тук анализът на данните може да послужи за взимането на избрани решения, които са свързани с смяна на индустриалните процеси и настройването им по отношение на цените на силата.
Реклама Как обаче може да се минимализира тази голяма неустановеност на пазара на ток?
- Едно от решенията, което виждаме, че става все по-интересно за пазара на фона на войната и ненапълно на регламента на Европейската комисия по отношение на цените на пазара на електрическа енергия, са така наречен Power Purchase Agreements - PPAs, или дълготрайни контракти за покупка на електрическа енергия на закрепена цена. Пазарните участници от ден на ден възприемат PPA за обикновено решение, което балансира двете страни на уравнението - предлагането и търсенето. Още когато стартира повишението на цените на силата, огромните индустриални потребители започнаха да търсят такива решения, а ние като ТОКИ имаме опит в това - въпреки всичко при започване на тази година обявихме първия PPA за страната.

Сега обаче виждаме засилено търсене и действителен интерес към такива контракти и от страна на генераторите на сила. Съвсем скоро чакаме да сключим нови сходни покупко-продажби.
Всъщност консуматори желаят да купуват на постоянна цена, а производителите да продават на такава?
- Вижда се, че пазарът не върви единствено нагоре, само че и надолу. Което отново основава провокации за бранша. Освен това от позиция на генераторите се появи и важен риск от национализация на приходите от борсови покупко-продажби при рисково високите цени. А да не пропущаме и това, че макроикономистите алармират за идваща криза, при която рискът от неплащане на някоя от страните става по-голям. Затова предвиждаме доста компании да предпочетат да влязат в дълготрайни договорни връзки, да затворят някакви допустими и за двете страни ценови равнища, само че в последна сметка да получат по-голяма сигурност.

Така че PPA сигурно ще става все по-важна тематика в бранша.
Реклама А може ли да се кажат някакви по-конкретни параметри за тези контракти?
- Обикновено такива контракти вършат по-голям смисъл за по-големи клиенти - с най-малко към 1000 мВтч месечна консумация. За по-малки клиенти просто е практично да не се потегля по този път поради административните затруднения, а и поради лимитираното предложение на сходна сила, която може да се " затвори " в такива покупко-продажби. По отношение на периодите - сега главно се търсят контракти за от 5 до 7 години. Рядко срещаме интерес за обвързване с небосвод от 10 години. А цените значително отразяват действителностите, които са наложени от Европейската комисия, както и от фючърсите, годни за континента или района.
Какви са упованията ви за пазара през 2023 година? За какво да се приготвят компаниите?
- Предполагам, че ще има опазване на волатилността. Цените е допустимо на осреднена база да са по-спокойни от тази година, само че това не е безусловно наложително. Има към този момент мнения, че Европа по-трудно ще успее да се оправи с неналичието на съветски газ следващата година - по повод запълването на хранилищата си за идната зима. Тогава обстановката може да е даже по-сложна от сегашната. Въобще доста е мъчно да се гледа напред при сегашната неустановеност.
А като вложения? Очакванията са да има доста нови планове за зелена сила, да се отворят процедурите по Плана за възобновяване за стимулиране на такива вложения при компаниите.
- Това ненапълно е по този начин, само че би трябвало да се има поради, че сходни планове не стават от през днешния ден за на следващия ден. Обикновено реализацията им лишава най-малко към две години. Може да чакаме по-голямо включване на нови слънчеви мощности, което ще повлияе на дневния спред на цените, като усили предлагането в слънчевите часове. Все по-важна ще става тематиката за балансиране на тази сила, която се появява от ВЕИ. Истината е, че България не е направила и стъпка напред във връзка с плановете за акумулатори, даже липсва регулация за сторидж системите. Отделно са проблемите към ПАВЕЦ " Чаира ". Огромна тематика са и самите разрешителни за ВЕИ генераторите, тъй като построяването на един слънчев парк може да лишава 6 месеца, само че всички разрешителни и стартирането му в употреба изискват най-малко още година и половина.
Друга значима тематика е и либерализацията на пазара на битовите консуматори. В сегашната обстановка с непредвидимостта на цените това е сложен политически ход, само че, въпреки това, е наложително изискване по Плана за възобновяване.
- Важното е този преход да се направи гладко, по подобаващия метод. Трябва да има ограничения за уязвимите групи, с ясна регулаторна рамка и огромна осведомителна акция към обществеността. И да не отлагаме ненужно - част от проблемите в България са, тъй като все нещо отлагаме.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР