Докладите за дейността на ДАНС за 2016-а и 2017 година

...
Докладите за дейността на ДАНС за 2016-а и 2017 година
Коментари Харесай

Проф. Николай Радулов: Има опасност ДАНС да се капсулира и да стане неконтролируема

Докладите за активността на ДАНС за 2016-а и 2017 година са еднотипни, стават все по-формални, чиновнически написани, огромна част от отразените неща в тях се повтарят. Като ги прочетеш, оставаш с усещането, че този отчет може да значи, че ДАНС се оправя съвършено с работата си, а може и да значи, че нищо не се прави, т.е. отчетите са доста безлични. Това сподели специалистът по национална сигурност проф. Николай Радулов пред БНР.

„ И в двата отчета е обяснено, че ДАНС се управлява съвършено от структурите на Народно събрание, което не е правилно, тъй като неведнъж имаме изказвания в общественото пространство, че отчетите са без конкретика. Най-човешки написаният и даващ най-вече информация отчет е първият за активността на ДАНС през 2015 година. Доста по-информативен. Това е отчет, който дава отговор на задачите на писането на тези отчети. Той не е просто регистриран материал, а метод да бъдат следени специфичните служби “, разяснява специалистът.

Проф. Радулов изясни, че в множеството случаи в методическите инструкции на отчетите е разказано, че неналичието на конкретика в отчетите е, тъй като информацията е класифицирана или е държавна загадка, а това от своя страна води до капсулация на специфичните служби, което им разрешава да останат неконтролируеми: „ Всъщност се изяснява за какво този отчет е толкоз постен, само че не се изяснява за какво е нужен. Гражданите знаят, че са дали 100 милиона, без да знаят защо са ги дали. В отчетите, да вземем за пример, има четири случая на доловена шпионска активност или активност в интерес на непознати разузнавания, на хората им е неразрешено да влизат в страната, изведени са от страната – тогава за какво не са обявени имената, като явно няма следващи следствени или процесуални дейности. Чуждите специфични служби, чиито членове и сътрудници са тези хора, доста добре ги знаят кои са. Всъщност от кого крием тази информация – от работодателя си, от българския народ. Нищо скрито няма в това. Този метод обаче е доста индикативен за заплахата още веднъж, както преди 1989 година, специфичните служби да се капсулират и обвият в една загадъчност, която им разрешава да останат изцяло неконтролируеми “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР