Докладът за инвитро процедурите е абсолютно позитивен и показва, че

...
Докладът за инвитро процедурите е абсолютно позитивен и показва, че
Коментари Харесай

Има ли злоупотреби с парите за инвитро според доклада на Сметната палата?

Докладът за инвитро процедурите е безусловно положителен и демонстрира, че нещата вървят в вярна посока. Има рекомендации за констатация за рационализиране на работата, само че не може да се каже, че има неточности в това, което е правено. Той дава една извънредно точна оценка на обстановката в България.

Това съобщи доктор Георги Стаменов от Центъра за репродуктивно здраве в студиото на „ Тази сутрин”.

Според отчета на Сметната палата общо 7 598 са били финансираните опити за инвитро през двете години и половина, които са прегледани в него, и те са били на стойност от 29.3 млн. лева Броят на родените деца е 2 171, като има успеваемост при 28% от процедурите.

Според доктор Стаменов това са доста положителни резултати, а България е една от трите страни в Европа, които възстановяват процедурата на дами до 43 години.

Контролът не е задоволителен и даже е прекомерно дребен. 28% са прекомерно ниски и не е правилно, че в Европа този % също е невисок. Това счита шефът на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) във Варна проф. Иван Козовски. По думите му контролът би трябвало да бъде засилен, а в случай че процентът на успеваемост не се усили най-малко до 30 – 35%, би трябвало да бъде спряно държавното финансиране.

„ Цените на медикаментите, които се употребяват в асистираната репродукция, са извънредно по-скъпи в България, в сравнение с в Румъния да вземем за пример.”, счита още проф. Козовски.

„ Надеждността на информацията, която лечебните заведения показват в докладите за активността си по асистирана репродукция до ЦАР не е убедителна”, гласи друга от констатациите в одита.

Според Стефка Сарафова-Захариева от съдружие „ Зачатие” обаче информацията, която се дава от страна на клиниките, е изискуемата по нормативна уредба. По думите ѝ е малко евентуално в този развой да има хора със скрити цели, които да търсят персонални облаги.

„ Мисля, че това е най-добре работещата държавна конструкция в България”, счита още тя.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР