Докладът е положителен, обективен и коректно отчита отговорните по механизма

...
Докладът е положителен, обективен и коректно отчита отговорните по механизма
Коментари Харесай

Цецка Цачева: Докладът на ЕК е положителен и коректен

Докладът е позитивен, справедлив и правилно регистрира виновните по механизма за съдействие и оценка институции и ясно се акцентира необратимостта на промените и процесите, които са в стадий на наблюдаване от страна на мониторинга. Това сподели в ефира на Българска национална телевизия министърът на правораздаването Цецка Цачева по отношение на последният отчет на Европейската комисия по Механизма за съдействие и инспекция.
" За първи път ясно декларирано условно осъществяване на три от водещите индикатори за наблюдаване по три рекомендации. Това е независимостта на правосъдната власт, нормативната рамка и справяне с проведената престъпност. По останалите три индикатори, по които продължаваме да работим, заключението е за значителен прогрес и, както се споделя в отчета, рекомендациите са покрай осъществяване ", разясни още Цачева.
По думите ѝ промените у нас дават резултати, само че следва още работа във връзка с измененията в правосъдната система. За първи път Европейската комисия ясно декларира, че мониторингът може да отпадне, добави правосъдният министър.
Изрично е декларирано, че прекосяването на няколко институции в антикорупционната комисия е станало гладко, безпроблемно, позитивно се прави оценка транспарантният избор на ръководителя на антикорупционната комисия, като се декларира, че се чакат резултати от нейната активност, добави Цачева.
" Честите избори, в случай че се организират такива, ще доведат до неналичието на непоклатимост, което в отчета категорично, като се прави отпратка към други интервали, е декларирано като изискване, с цел да не престават процесите. Всичко зависи от нас, в случай че продължим със същите старания и темпове с ясно разчертаните стратегии тактики и пътни карти, ще стигнем до затварянето на Механизма ", уверена е Цецка Цачева.
Правосъдният министър разяснява и бонусите в Агенцията по вписванията.
" 599 000 лв.
бонуси в Агенцията по вписванията. Това са спомагателни хонорари за реализирани резултати, за които тече инспекция. От моите диалози с директорката на Изпълнителната организация се твърди, че Наредбата за хонорари на чиновниците в държавната администрация и вътрешните правила са спазени и че няма нарушавания. Дали това е по този начин - ще откри отчета на инспектората на Министерството на правораздаването ", безапелационна бе Цачева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР