Доклад за градската среда, изготвен от световноизвестния архитект Ян Геел,

...
Доклад за градската среда, изготвен от световноизвестния архитект Ян Геел,
Коментари Харесай

Доклад предвижда София да се превърне в зелен град

Доклад за градската среда, направен от световноизвестния проектант Ян Геел, планува удължение на пешеходните зони и велоалеите. Това сподели на конференция в Столичната община кметът на София Йорданка Фандъкова. Столичният кмет напомни, че експертът по градска среда е бил поканен преди година от Столичната община, с цел да помогне в планирането на работата по превръщането на София в зелен град.


Йорданка Фандъкова разясни, че част от ограниченията и решенията на казуса с достъпността към този момент се извършват. Тя добави, че отчетът ще се трансформира в стратегия, по която да се работи в посока улеснение трафика в града, възстановяване връзките сред парковете, оформяне на обществените пространства. По думите ѝ дейностите по плана ще се осъществят в границите на повече от един кметски мандат.

Столичният кмет съобщи, че след издание на отчета специфичен екип, под управлението на основния проектант на София Здравко Здравков и заместник-кметове, ще приготви и стратегия с три типа ограничения. Тя разясни, че първите ограничения са краткосрочни, които са планувани с небосвод 2020 година Средносрочните ограничения би трябвало да се изпълнят до 2025 година, а дълготрайните - до 2030 година.

Докладът демонстрира огромни провокации - смяна на метода на живот в града, удължение и образуване на пешеходните зони, въвеждане на спокойната зона, акцентира Фандъкова. По думите ѝ най-тежката задача по отчета се отнася за частта с веломрежата в столицата. Предлага се свързване на съществуващите велоалеи посред им, както и с центъра на града, което обаче среща отпор от страна на водачите, добави още столичният кмет.

„ Четири са главните посоки в отчета на известния проектант “, уточни основният проектант на София Здравко Здравков. Първото направление е обвързвано с градска еднаквост - да се подобрят пешеходните и транспортните контакти с Витоша. Второто е за възстановяване на метода на предвижване - посредством възстановяване на пешеходната мрежа, публичния превоз, велоалеите и пешеходните зони. На трето място ще се работи и за разработване на системи за обвързани пешеходни трасета - пешеходни пространства с връзка с паркове и публични места.

„ Подобряването и оформяне на фасадите на постройките и избрани типове градско обзавеждане е една от значимите рекомендации, върху която ще се работи “, добави още Здравков.

Изпълнението на всички тези ограничения ще помогне за вярното обмисляне на града, разгласи основният проектант на София.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР