Доклад с настояване Столичният общински съвет да предприеме действия, защитаващи

...
Доклад с настояване Столичният общински съвет да предприеме действия, защитаващи
Коментари Харесай

ДБ в СОС: Подкрепяме протеста на гражданите от Бояна и предлагаме решение

Доклад с гледище Столичният общински съвет да предприеме дейности, защитаващи интереса на жителите на столичния квартал Бояна внесоха през днешния ден общинските съветници Яна Тодоранова и Тома Белев, от името на групата на в СОС.
През март 2019 година без публично разискване Столичният общински съвет (СОС) взема решение за непосредствено отдаване чартърен от Столичния кмет на единствения останал в кв. “Бояна ” терен, обществена общинска благосъстоятелност. Договорът за наем е подписан против алегорична месечна сума, за 10 години, с частен клуб, на който е обещано правото да се разпорежда с терена на практика без ясни условия, които да защитят обществения интерес. Към днешна дата, след издадена от основния проектант на регион “Витоша ” виза за градеж, на терена всеки миг ще стартира построяването на три нови здания (едната двуетажна), футболни стадиони, тенис кортове и паркинг. За да защитят значимото за квартала пространство, жители от Бояна излизат на митинг против разпореждането с обществен общински парцел, без да е направена каквато и да било консултация с общността. Те показват и ред нарушавания на закона при подписване на контракта за наем и при издаване на разрешението за градеж.
“В поддръжка на справедливия митинг на жителите от Бояна внесохме отчет, с който предлагаме Столичният общински съвет да си свърши работата и да отбрани публичния интерес като разпореди на кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура:
1) Да приключи Договора за наем, ощетяващ публичния интерес.
 Даниел Боримиров в конфликт с протестиращи за стадион Кривуля Даниел Боримиров в конфликт с протестиращи за стадион " Кривуля "
Бившият национал Даниел Боримиров се срещна в ефира на Нова телевизия с протестиращи от Бояна против негов план. Представители на Гра...
2) Да разпореди на основния проектант на регион „ Витоша “ да преразгледа и анулира свое Разрешение за градеж
№ 133/21.05.2020 година 3) Да организира публични съвещания с жителите на кв.
„ Бояна “ за развиването на спортната база в кв. 208а, м. „ Гърдова глава “ ” - оповестиха съветниците от “Демократична България ” от формалната си фейсбук страница. Според съветниците от “Демократична България ” спортните обекти са част от обществената инфраструктура по смисъла на § 5, т. 75 от ДР на Закон за устройство на територията. Това би трябвало да значи, че общината дължи на локалната общественост опция в случай че не гратис, то при допустими (социални) условия да задоволява своите потребности – в тази ситуация от спорт. С контракта за наем обаче, е обезпечен свободен достъп до спортните уреди и услуги единствено на стеснен кръг лица при избрани условия. За останалите достъпът явно ще е заплатен, като общината напълно е преотстъпила определянето на цените за това на своя наемател.
“В случая „ обществена “ наподобява единствено наемната цена от 2 000 лева за общинския парцел, а не метода, по който е обезпечено използването на спортния обект от жителите на квартала. С оглед на това договорът за наем е подписан в нарушаване на член 11, алинея 1 от ЗОС. ” - се показва в отчета на “Демократична България ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР