Доклад на звеното, разследващо катастрофата в Хитрино към Министерството на

...
Доклад на звеното, разследващо катастрофата в Хитрино към Министерството на
Коментари Харесай

Доказаха пропуски в сигурността при влаковата композиция от Хитрино

Доклад на звеното, проверяващо злополуката в Хитрино към Министерството на превоза, демонстрира голям брой нарушавания на разпоредбите за сигурност при влаковата комбинация, която нанесе опустошения за милиони левове и лиши животите на 7 души. Експертите са намерили неточен пътен лист в локомотиви, устройствата за зоркост са били разпломбирани, а 13 цистерни не са има ли нужните регистрации, съобщи Българска национална телевизия.

Експертите на спецзвеното за следствие на влакови произшествия към министерството намират и в двата локомотива скъсани пломбите на устройството за зоркост. Те са били прикрити като здрави и постоянни, което е жестоко нарушаване. От направения разбор излиза наяве, че устройството и на двете машини е било изключвано в случаите, когато локомотивът е бил втори в състава.Д-р инж. Бойчо Скробански, държавен контрольор по следствие в Министерството на превоза: Може би това е една порочна процедура, която в предприятието е открита с времето.

Всеки железопътен транспортьор би трябвало да има чиновник, който от време на време да ревизира и управлява целостта на пломбите. Локомотивните бригади при приемане на машината също са длъжни да създадат инспекция.Д-р инж. Бойчо Скробански, държавен контрольор по следствие в Министерството на превоза: В такива обстановки, в случай че е нарушено, самият локомотив няма право даже да излиза в употреба.

Съгласно нормативните актове третият ватман също би трябвало да реагира при уведомяване на устройството за зоркост. Системата e направена по този начин, че в случай че машинистите не реагират навреме на известяването, влакът стопира наложително. Според специалистите разпломбирането може да бъде хипотетична причина за безконтролното повишаване на скоростта преди дерайлирането.Д-р инж. Бойчо Скробански, държавен контрольор по следствие в Министерството на превоза: Нормативната уредба не го освобождава да си почива по този начин или другояче и той би трябвало да следи сигнализацията по време на придвижването на влака.

Оказва се обаче, че вторият локомотив е бил британско произвеждане и е изработен за ляво ръководство. Когато локомотивът е бил втори в състава и той е ръководен единствено от един ватман, наблюдението на сигналите е било затруднено.Д-р инж. Бойчо Скробански, държавен контрольор по следствие в Министерството на превоза: Реално машинистът се пада от лявата страна, а не от дясната. А при нас сигнализацията е отдясно и той просто няма по какъв начин да следи сигнализацията, в случай че отдясно няма асистент да му подсказва всички сигнали и той да ги повтаря.

За проверяващите държанието на машинистите сред гара Плиска и Хитрино е необяснимо. Отсечката е съвсем 20 километра, а оптималната скорост 70 км в час. Данните от записващите устройства са открили внезапни пикове и спадове в скоростта на композицията, която е тежала близо 1 800 тона.Д-р инж. Бойчо Скробански, държавен контрольор по следствие в Министерството на превоза: За един експерт това е неприемливо. Между 65 и 70 километра в час е възможно да имат отклонения.

Според окончателния отчет последните 3000 километра преди случая записът на скоростомера регистрира необяснимо повишаване на скоростта. Намаляване на скоростта е записано, когато влакът се къса сред 6-ти и 7-ми вагон.Д-р инж. Бойчо Скробански, държавен контрольор по следствие в Министерството на превоза: За мен това е самоубийство.

Според обвиняването на прокуратурата машинистите са минали през гара Хитрино с двойна по-висока скорост от позволената до 40 км/ч.Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор: Машинистите не се признават за отговорни и се възползват от правото си да не дават пояснения. Ако решат да дадат такива пояснения, ще ги чуем в съда.

От спецзвеното за следствие на произшествия намират в кабината на първия локомотив два пътни листа.Д-р инж. Бойчо Скробански, държавен контрольор по следствие в Министерството на превоза: И в двата написани едни и същи фактологични данни за един и същи трен, за едно и също време.

Пътният лист се връчва в офиса на компанията транспортьор в гара Русе-север, откакто на локомотивната бригада е извършен инструктаж и инспекция с дрегер преди дежурството. Той би трябвало да има и щемпел от дежурния депомайстор, че машинистите са годни за работа.Д-р инж. Бойчо Скробански, държавен контрольор по следствие в Министерството на превоза: Там им се предлага пътен лист без той да бъде регистриран и без да има щемпел, който да подсигурява, че тези машинисти са здрави и че могат да ръководят локомотив.

Пътният лист съдържа цялата значима информация, обвързвана с композицията - като да вземем за пример, имената на машинистите, времето на придвижване и тонажа. В отчета на комисията е записано, че неналичието на легализация и щемпел на валидност на пътния лист е изтъквам " причина за подмяната му с различен ".Д-р инж. Бойчо Скробански, държавен контрольор по следствие в Министерството на превоза: При тях пътният лист се завежда тогава, когато на тях им завършва повеската и се приберат в главното хранилище и си предадат пътния лист. Той тогава бива осчетоводен - нещо, което в практиката и теорията е несъвместимо.

Разследващите са открили и друго нарушаване. След направената информация в Европейския виртуален указател за возилата се установи, че има позволени нередности в регистрацията на 13 цистерни към датата на случая. Те са румънска благосъстоятелност и не попадат в регистъра, а също по този начин и няма вписано лице отговорно за поддръжката. 8 от тях са дерайлирали. Регистрацията е наложителна за всички страни членки на Европейски Съюз.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР