Доклад на една от най-големите търговски банки у нас сочи,

...
Доклад на една от най-големите търговски банки у нас сочи,
Коментари Харесай

Според доклад: Жилищата у нас - надценени с близо 50%

Доклад на една от най-големите търговски банки у нас сочи, че жилищата в страната са надценени с близо 50%. Това сътвори дискусия сред брокери, икономисти и банкери. Защо в случай че жилищата са надценени, банките кредитират купувачите от време на време даже без да изискват самоучастие. 

Въпреки упованията за сериозен спад в цените на жилищата, промяна на цените с близо 50% е извънредно нереалистична, счита брокерът Антон Илиев.

„ Би могло да има огромна промяна в цените, в случай че се случат поредност от катаклизми, които към момента не са се случили. Тоест трябват повече от един прелом “, изясни той.

Причината за растежа в цените на недвижимите парцели, който следим през последните години, се дължи най-много на това, че българите имат повече пари, настояват специалисти.

Имаме пари, имаме високи цени на недвижимите парцели, нямаме пари, имаме ниски цени на недвижимите парцели. В момента пазарът е постоянен, уточни Йордан Йорданов, представен от NOVA.

Не по този начин счита икономистът Лъчезар Богданов. Според него българите нямат повече пари, а просто банките елементарно дават ипотечни заеми с доста ниски лихви.

„ Това доста трансформира картината, има доста участници на пазара, които са там само защото имат достъп до лесни заеми, а банките даже не желаят от тях самоучастие “, акцентира той.

Банките, настояват специалистите, са главния фактор в пазара на недвижими парцели, а не инфлацията или покупателната дарба.

„ Панелни жилища, ново строителство, всички са надценени, само че ние покриваме 95% от себестойността, за какво? “, пита реторично Йорданов.

От своя страна Богданов отбелязва, че единствено за октомври комерсиалните банки са отпуснали ипотечни заеми в размер на 600 милиона лв.. 

За брокера Антон Илиев обаче сметките сочат в друга посока.

Горе-долу 50% от покупко-продажбите стават с налични средства. Но това е в огромните градове. При дребните градове 70% са с налични средства, разкри Илиев.

Ако лихвите по ипотечните заеми от 2% скочат на 4%, това неизбежно ще докара до евакуиране на доста от купувачите на пазара. Лъчезар Богданов показва, че при един ипотечен заем за междинен по мярка апартамент в София вноската ще скочи с 600 лв..

След нова година обаче минимум ще спаднат цените за тези, които имат най-скромен бюджет.

„ Хората, които са с бюджети за дребни жилища - към 100 000 евро, което по никакъв начин не са малко пари, при тях корекцията ще е най-малка “, обясни Антон Илиев.

И тримата специалисти са безапелационни - за да разберем има ли балон в пазара на жилища, би трябвало да пристигна рецесия, тъй като единствено тя може да го спука.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР