Доклад на Агенция за държавна финансова инспекция потвърди нарушения при

...
Доклад на Агенция за държавна финансова инспекция потвърди нарушения при
Коментари Харесай

АДФИ потвърди нарушения за 2.8 млрд. лв. в Автомагистрали

Доклад на Агенция за държавна финансова ревизия удостовери нарушавания при използването на Закона за публичните поръчки от държавната компания " Автомагистрали ", заяви " Капитал ". Подобни констатации в предишното бяха направени и в одит на Сметната палата.
Според инспекцията на финансовата ревизия над 2.8 милиарда лева обществени средства са разпределяни към подизпълнители без провеждането на процедури. Проверката обгръща строителството на " Хемус " и пътя Видин - Ботевград, пътна поддръжка и подсилване на свлачища. Те е за интервала от 2018 година до юли 2023 година Схемата " Автомагистрали " работеше в продължение на години при ръководството на ГЕРБ, като в основата ѝ беше така наречен инхаус възлагане.
Инспекцията на АДФИ бе предоставена от някогашния финансов министър Асен Василев и е почнала през септември 2023 година Докладът с резултатите от нея обаче беше подготвен в средата на януари тази година, само че не беше разгласен обществено поради известния проблем с потъването на отчетите, когато те се предадат на прокуратурата. В случая документът е пожелан от " Капитал " по Закона за достъп до социална информация, а прокуратурата е одобрила разгласяването. 
В началото на март, малко преди да напусне поста като министър на районното развиване, Андрей Цеков освободи цялото управление на държавната " Автомагистрали ", като уточни за причина точно завършилата ревизия, напомни " Капитал ".
За обсъждания интервал Агенция пътна инфраструктура е сключила 4 контракта за " инхаус " с " Автомагистрали " за създаване на Автомагистрала " Хемус ", укрепителни действия на републиканската пътна мрежа и рационализация на пътя " Видин - Ботевград " и пътна поддръжка на обща стойност 4.9 милиарда лева с Данък добавена стойност.
По всички контракти " Автомагистрали " е получила и заплащания в размер на 2.8 милиарда лева обществени средства, които обаче държавната компания е разпределила по 321 контракта с трети лица, без да организира процедура за това, според условията на Закон за обществените поръчки. Според отчета всички контракти са подписани в несъгласие с наредбите на Закон за обществените поръчки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР