Доказателства от повече от 13 млрд. дози поставени ваксини срещу

...
Доказателства от повече от 13 млрд. дози поставени ваксини срещу
Коментари Харесай

EMA: Ваксините срещу COVID са безопасни, невярната информация за тях е пагубна

Доказателства от повече от 13 милиарда дози сложени ваксини против Коронавирус, приложени по целия свят, демонстрират, че те са с доста добър профил на сигурност. Това се споделя в взаимно изказване на Европейската организация по медикаментите (EMA) и Международната коалиция на регулаторните органи по медикаментите (ICMRA), която обединява 38 регулаторни органи по медикаментите от всеки район по света, със Световната здравна организация (СЗО) като наблюдаващ.

Експертите на двете институции са безапелационни още, че имунизациите са безвредни за хората от всички възрастови групи, в това число деца и хора със съпътстващи болести, имунокомпрометирани пациенти и бременни дами.

„ Ваксините са избавили милиони животи по света, като доста понижават риска от тежко заболяване, хоспитализация и гибел от зараза със SARS-CoV-2 “, се показва в изказването.

Изводът на специалистите е, че имунизациите понижават въздействието на дългия Коронавирус, като това умозаключение се базира на няколко изследвания с голям брой действителни данни, съхранявани от интернационалните регулатори. Въпреки че по-голямата част от страничните резултати на имунизациите против COVID-19 са леки и краткотрайни, системите за наблюдаване на сигурността са разпознали някои доста редки (срещащи се при по-малко от 1 на 10 000 души), само че съществени странични резултати, означават те.

В изказването се акцентира още, че страните от ICMRA имат доста солидни системи за наблюдаване на сигурността, които непрестанно събират и проучват отчети за хипотетични странични резултати. Също по този начин те разчитат на въведените устойчиви ограничения за понижаване на риска от увреждане от тези странични резултати.

Изявлението насочва вниманието към пагубното влияние на погрешната и подвеждаща информация по отношение на сигурността на имунизациите против COVID-19 върху публичното здраве, защото това може да докара до гибел или тежко заболяване, в случай че хората избегнат имунизациите, от които се нуждаят.

Тъй като в обществените медии имаше погрешни изказвания, че имунизациите против COVID-19 са отговорни за несъразмерната смъртност по време на пандемията, двете институции акцентират неналичието на каквито и да е доказателства, които да демонстрират, че имунизациите против COVID-19 предизвикват несъразмерна смъртност. Глобалните регулатори предизвикват хората да получават информация от доверени източници, като здравни експерти, научни източници и регулаторни органи за медикаменти.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР