Доказано е, че птиците прогнозират влошаването на времето по спада

...
Доказано е, че птиците прогнозират влошаването на времето по спада
Коментари Харесай

Ето какви болежи събужда промяната на времето

Доказано е, че птиците " предвиждат ” утежняването на времето по спада на барометричното налягане и вършат опити да се запасят с храна, котките се държат опърничаво преди стихия, мухите " се прибират ” на закрито, цъфтящите растения притварят листчета към тичинките да пазят " размножителния ” си капацитет. Примерите са евентуално равни на броя на живите организми, тъй като всички сме подвластни от естествените фактори, на които не можем да влияем. Затова от древността гадаенията какво ще бъде времето денем са и прогноза за здравния риск.

За тези, които считат, че времето не им въздейства въобще нито физически, нито душевен, биометеоролозите споделят, че просто са младежи, които не обръщат внимание на дребни здравни неудобства. Но надали има човек със сърдечносъдови проблеми, хронично главоболие, артрит, подагра, астма, бронхит, меланхолия, под паника офанзиви, който да не се въздейства от времето. С излизането на медицината на необятното поле на проучванията се натрупат и обясненията за въздействията на атмосферното налягане, влажността, температурата, слънчевата радиация върху здравето.

През преходните сезони пролет и есен, колкото и да са размити в последните десетилетия, измененията на времето са все по-динамични, а това прави по-изразени и въздействията върху индивида. Големите разлики в рамките дневно не разрешават на организма да се приспособява със същата скорост.

Така в здравен проект прогнозата за мощен вятър може да се преведе като нараснал риск за мигрена, раздразнителност или лицева болежка от раздразнение на тригеминалния нерв, който има разклонения към челото, бузата и долната челюст . При изследванията са открити няколко съществени аргументи за неподходящия резултат на интензивната въздушна циркулация върху хипоталамуса - региона на мозъка, която следи функционалностите на тялото, и стесняване на кръвоносните съдове в главата, което може да аргументи главоболие във всичките му разновидности, в това число мигрена. Феноменът е част от така наречен сладоледено главоболие, резултат от бързо изстудяване на устата от ледени питиета и студен въздух.

Когато минава леден фронт, барометричното налягане пада. Тази смяна в налягането на въздуха може да аргументи болежка в синусите или ухото. Според експертите по болежка на медицинския център Complete Neurological Care в Съединени американски щати, в случай че студеният въздух е изсъхнал, той може да изсуши сензитивните мембрани на синусите, правейки главоболието и мигренозната болежка брутални.

При внезапно захлаждане кръвоносните съдове изключително на по-възрастни хора с втвърдени артерии и на хипертониците с неприятен надзор върху артериалното налягане не реагират достататъчно гъвкаво. Стесняването на артериите понижава притока на кръв - и надлежно на О2 - към сърцето. Това евентуално усилва риска от инфаркт и инсулт .

Резките промени на времето от топло към студено въздействат и на хората с меланхолия, тревога, под паника офанзиви .

Според американско изследване на екип от университета в Абърдийн прогноза за дъжд е предизвестие за болки в ставите особено на хора с артрит и подагра и за крушение на диетите  за намаляване . За болките в коленете е чувал всеки, който има баба. Въпреки че данните са спорни, може да се дължи на рецептори за налягане (барорецептори) в ставата, които усещат спада на атмосферното налягане, когато времето се промени от изсъхнало на дъждовно. Количеството " смазочна ” течността в ставата варира в отговор на измененията, което може да провокира болежка в нервите.

Но каква е връзката с метаболизма? Според изследването, когато небето е затулено от облаци, организмът не синтезира задоволително витамин D. А по принцип затлъстелите хора създават с 10% по-малко витамин D от тези със приблизително тегло. Витаминът пък взе участие в синтеза на хормона лептин, който споделя на мозъка по кое време стомахът е цялостен. Резултатът съгласно учените е, че в дъждовни дни хората на диета мъчно се придържат към хранителни ограничавания.

При проливни дъждове и бедствия от наводнения  внезапно се покачва вероятността за болести от водата,
която е събирала всевъзможни нечистотии по пътя си. Бактериите се просмукват и в подпочвените води, тъй че има риск и за питейната вода. Разумът диктува да се пие бутилирана. Отделно би трябвало да се ускори хигиената и ръцете да се мият след всеки директен или индиректен контакт с водата от пороите.

Ако синоптиците кажат " иде стихия ”, лекарите чакат пациенти с припадък на астма в остра фаза. Не мислете, че се отнася само за пролетните рецесии, наричани и поленови поради носещите се във въздуха прашинки от цъфтящите растения. Такива частички има във въздуха чак до края на октомври, а при топло време - до декември. Електрическият заряд, който буреносното време поражда, удължава задържането на полените във въздуха, написа " 24 часа ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР