Доказаният вече нов щам на COVID-19 може да направи връщането

...
Доказаният вече нов щам на COVID-19 може да направи връщането
Коментари Харесай

Вълчев: Новият щам може да направи връщането на учениците от първи до четвърти клас в училище от 4 януари невъзможно

Доказаният към този момент нов вариант на COVID-19 може да направи връщането на учениците от първи до четвърти клас в учебно заведение от 4 януари (понеелник) 2021 г невероятно. Ще проучваме обстановката. Ще предприемем ограничения по отношение на него, само че сега решението е взето въз основата на данните от последните дни. Това сподели в " Тази заран " по bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

" Факт е, че има намаление на броя на инфектираните. Ще проучваме данните всяка седмица. Ако минем към сдържан вид, ще има периодично повтаряне на класовете от пети до 12-ти клас. Вероятно ще разгадаем някои действия, които не може да се отсрочат и да се проведат в електронна среда. Става въпрос за изпити и практики ", посочи той.

Поне до 11 януари учениците от пети до 12-ти клас ще продължат да са в електронна среда, съобщи министърът. " Много сложни бяха дебатите дали дребните възпитаници да носят маски. СЗО даже предлага децата над 12 години единствено да се маскират. Затова и препоръчахме на учебните заведения да вземат решение, в случай че имат педагози с хронични болести ", добави той.

Вълчев заяви, че 66 учители са умряли от ковид. " Всеки 80-ти жител на България е преподавател. Броят на педагозите, които са изгубили живота си, е симетричен на общия брой умряли ", разяснява той.

С " Не " министърът отговори на въпроса дали бе неточност връщането на децата в класните стаи през тази есен. " Ситуацията в края на лятото бе удобна. Ние не можем да твърдим, че учебните заведения са главният фактор за разпространяването на болестта. Международни проучвания, правени в над 130 страни, демонстрират че просветителните центрове способстват за предаването на вируса. Колкото са по-големи учениците, толкоз повече популяризират COVID-19 ”, добави той.

" Не може да преустановим за доста време образователният развой. Отваряме учебните заведения, когато е рационално. Затваряме ги, когато е належащо ", акцентира Вълчев.

" Ако затворим всичко, ще би трябвало да изтеглим 50 или 100 милиарда лв. заем и ще прехвърлим загуби на бъдещето. Ако класните стаи останат без възпитаници, също ще е огромна загуба ", добави той.

" Дистанционното образование не е пълностоен сурогат, само че е по-добрата опция на това да няма никакво обучение ", посочи министърът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР