Докато вниманието в Азия беше съсредоточено върху ядрената криза, предизвикана

...
Докато вниманието в Азия беше съсредоточено върху ядрената криза, предизвикана
Коментари Харесай

Докато КНДР е на фокус, Китай продължава военното укрепване в Южнокитайско море

Докато вниманието в Азия беше концентрирано върху нуклеарната рецесия, провокирана от Северна Корея през миналата година, Китай е траял да конфигурира високочестотни радари и други уреди, които могат да бъдат употребявани за военни цели, на изкуствените си острови в Южнокитайско море, предизвестява американски мозъчен концерн в собствен отчет, представен от " Ройтерс ".

Действията на Китай включват работа по уреди, покриващи повърхност от 29 хектара на островите Спратли и Парасел, територии, които са обект на спор с няколко други азиатски страни, прецизират от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, чието седалище е във Вашингтон. От мозъчния концерн се базират на сателитни фотоси.

Съединени американски щати и техните съдружници се опълчват на построяването на изкуствени острови от страна на Китай в Южнокитайско море, както и на тяхното милитаризиране, поради събитието, че Пекин възнамерява да ги употребява, с цел да отхвърля достъп до стратегически морски направления.

" Напълно обикновено е Китай да прави спокойно строителство и да построява главно отбранително съоръжение на своя лична суверенна територия ", посочи представител на външното министерство на Китай в отговор на въпрос по отношение на отчета на американския тинк танк.

" Ние считаме, че някои хора, които имат скрити претекстове, вършат от мухата слон и сеят раздори ", натъртиха от китайското външно ведомство.

В отчета на американския мозъчен концерн се акцентира, че през последните няколко месеца Китай е построил величествен брой нови високочестотни радари в северната част на островите Спратли.

Допълва се, че на един от рифовете са били видени приключени тунели, чието предопределение евентуално е за предпазване на муниции, както и друга радарна антена и радарни куполи.

Строителството на различен риф включвало под земята склад за муниции и хангари, уреди за предпазване на ракети и радари.

На Параселските острови пък продължавали по-малко огромни работи, в това число ново летище за хеликоптери и вятърни турбини и две огромни радарни кули.

Подчертава се, че последното е изключително значимо, защото водите към Параселските острови са били място на неотдавнашни произшествия сред Китай и Виетнам и голям брой американски интервенции за обезпечаване на свободата на навигацията, които американският военноморски флот употребява, с цел да удостовери правото си на свободно прекосяване в интернационалните води.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР