Докато в България и в други страни по света зрители

...
Докато в България и в други страни по света зрители
Коментари Харесай

Анимирана заплаха

Докато в България и в други страни по света фенове чакат с неспокойствие стартирането на Disney+, в Хонконг стрийминговата платформа стремително се трансформира в воин на новините. За нула време зорките и педантични китайски консуматори откриха, че от позволената в страната им версия на " Семейство Симпсън " липсва знаков подробност. Оказва се, че е " изтърван " епизодът, пъстър с шегички, ориентирани към създателя на КНДР Мао Цзедун, а също по този начин и референциите към кървавите събития на площад Тянанмън.

Цялата глупост на обстановката е и във обстоятелството, че икономическият мегаполис е единственото място в Поднебесната империя, където към момента се осмеляват да почитат починалите в студентските митинги, пречупени по най-брутален метод с военна техника. Управляващите не престават да си затварят очите за това. И се вършат, че преди 32 години, или когато и да било, Пекин не е бил разтресен от случилото се.

Учебниците по история също точно не помнят за клането на стачкуващите. А всякакво - даже незадълбочено, споменаване на събитията от 4 юни грубо се цензурира. В " Семейство Симпсън " обаче има цели две дебели препратки по тематиката. На фрагментите ясно се вижда предизвикателната табелка със алегоричен надпис - " Площад Тянанмън: на това място през 1989 година нищо не е станало ". В " скандалната " серия е включен и кадър, наподобяващ на популярната фотография, наречена " Неизвестният бунтовник ", на която човек загражда пътя на танковете...

Сигурно в никакъв случай няма да се разбере дали от американската компания самосиндикално са блокирали излъчването на прословутия неуместен епизод от поредицата, или са го създали по молба на управляващите, очевидно обезпокоени от анимационната " опасност ". Но и на дете е ясно, че решението на " Дисни " е основано на нежеланието поради една серия от рисувано филмче, колкото и известно да е то, развлекателният колос да си скапва връзките с Китай, който му обезпечава доста, но в действителност доста пари.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР