Докато у нас да се сдобиеш с ограничителна заповед срещу

...
Докато у нас да се сдобиеш с ограничителна заповед срещу
Коментари Харесай

Жертва на домашно насилие: В Германия издадоха ограничителна заповед само от скрийншот от телефона

Докато у нас да се сдобиеш с ограничаваща заповед против принудител от време на време се оказва задача невъзможна, то в Германия от години има работещ механизъм. Полиция, психолози и юристи оказват помощ всекидневно на жертвите на домашно принуждение от подаването на сигнала до решението на съда. За това споделя от първо лице българка, съумяла да се избави от експанзията на някогашния си другар.

„ Кой ти звъни, кой ти написа, какво ти написа, за какво ще вървиш там, за какво се забави след работа? В неговата глава е някакъв страховит филм от изневери, другарство с други хора, че за някой различен се гласиш, че не му принадлежиш напълно. Такъв вид насилници просто имат възприятието, че би трябвало да имат безусловно и на 100% приятелката до тях. Tакъв вид мъже са доста ревностни и с доста високо его за себе си. Не могат да одобряват, че ти ще изглеждаш добре, ще излизаш с други хора. Постоянно беше дебнене, следене ”, споделя за претърпяното Мария пред.

Така героинята ни, която ще назоваваме Мария, разказва живота с някогашния си другар в Германия. „ Като всяко едно момиче - аз съм си казвала, че това е нещо, което той ще промени и ще поправи ”.

Вместо смяна обаче идва ескалация. И психологическият до неотдавна тормоз прераства в опити за физическо принуждение. Мария взема решение да избяга от вкъщи си, оставяйки там всичките си движимости и облекла. И отива при сестра си - в прилежащ град в Германия. Така, по думите ѝ, стартира същинският призрачен сън.

" Той става внезапно извънредно нападателен. Разполага с моите профили, пароли за уеб сайтове, имейли, стартира да се разполага с банковите ми сметки. Беше пробвал да тегли заем на мое име. Пуска фотоси по бански или полуголи фотоси в уеб сайтове за запознанства. Ежедневно пропуснати повиквания, есемеси със закани. Обикаляше около адреса, на който живееше сестра ми, опитваше се да ме откри тук-там, на които преди този момент сме ходили дружно. Той ме срещна на улицата и счупи телефона ми ", твърди дамата.

След тази преживелица Мария взема решение да се обърне към полицията. " Още на първата среща с полицията и разказване на случаяме молят да споделя с тях маршрутите ми – от кое място минавам за работа, от кой магазин пазаря, с цел да могат тези направления да ги включат в кварталните си обиколки. Умоляват ме при положение, че виждам нещо притеснително или ми се строи, че той е в близост, незабавно да им звъня. Това не беше молба от моя страна, те ме молиха да направя това ".

От полицията обезпечават на Мария психолог и юрист. " Показах си разпечатка от телефона, есемеси, фотосите с подмятания, че желае да ми аргументи нещо неприятно и непосредствено с адвокатката започнахме да работим в посока тези неща да се покажат пред съда и да бъдат доказателство пред съда, с цел да се издаде ограничаваща заповед.Тя държеше за всяко нещо, което той направи – примерно през днешния ден съм получила 50 есемеса, аз да отида при нея. И по този начин на момента се събират доказателствата ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР