Докато техни връстници качват безсмислени клипчета в ТикТок и участват

...
Докато техни връстници качват безсмислени клипчета в ТикТок и участват
Коментари Харесай

Четири деца от ромския квартал „Надежда“ в Сливен ще свирят в Парижката филхармония

Докато техни връстници качват безсмислени клипчета в ТикТок и вземат участие в глупави провокации, четирима млади музиканти от ромския квартал „ Надежда “ в Сливен ще свирят в зала „ Пиер Булез “ на Парижката филхармония.

Събитието ще бъде на 26 февруари, оповестяват Българския културен институт в Париж, сътрудници на плана, дружно с фондация „ Моменти “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Талантите са поканени да се включат в типичен концерт на 120 младежи от 27 страни в границите на плана DEMOS на една от най-големите филхармонии в света, който дава сцена на деца от обществени групи със усложнен достъп до просвета и обучение.

Събитието е под патронажа на президента на Франция Еманюел Макрон, в границите на френското председателство на Съвета на Европейския съюз.



Ще бъдат изпълнени елементи от творби на Григ, Равел, Мусоргски, „ Ода на насладата “ на Бетховен, които музикантите от България към този момент упражняват от началото на годината. Съвместните подготовки на всички участници от другите страни с екипите на Парижката филхармонията ще стартират седмица по-рано, когато децата ще дойдат в Париж.


Четиримата български участници – Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев, са част от филантропския план „ Музиката вместо улицата “ на цигуларя Георги Калайджиев. В него към този момент 12 години деца от циганската махала в Сливен учат разнообразни принадлежности и свирят класическа музика. Там е роден и самият Калайджиев, основател и мотор на самодейността, който цигулката превежда през музикалното учебно заведение в Бургас, музикалната академия в София и 20-годишна кариера в „ Софийски солисти “, концерти по целия свят, до окончателното му определяне в Германия.

Сашо, Цоньо и Вели са цигулари, а Николина свири на пиано. И четиримата живеят в ромската махала и от години „ Музиката вместо улицата “ за тях е избор и опция за друго персонално и професионално развиване от това на множеството деца, които израстват в квартала.



Сашо Георгиев, 14-годишен, е признат в музикалното учебно заведение в Стара Загора. Свири на цигулка, пее красиво и се интересува от турски фолклор. Семейството му е от турски генезис, живее непретенциозно, татко му е незает, майка му изкарва малко пари като подстригва.

Цоньо Чолаков (14 г.) се връща доста дребен в България от Испания, където е роден, до момента в който родителите му работят там. От пет години е част от децата, които работят с Радка Кусева. И двамата му родители са безработни, а той мечтае да успее да влезе да учи в музикално учебно заведение през 2023 година

Николина Николаева (16 г.) е едно по първите деца, които посещават „ Музиката вместо улицата “. На 6 стартира да свири на пиано, а през 2016 година – и на контрабас. Тя е циганка и живее с баба си, а родителите й работят в Англия. През 2020 година е призната да учи контрабас в музикалното учебно заведение в Бургас. Въпреки това взема решение да продължи в езиковата гимназия в Сливен и е една от най-хубавите ученички там.

Вели Дормушев, който в този момент е на 17, открива цигулката на 5, с помощта на плана. Свири още на пиано, китара и е надарен артист и танцьор. Приет е в бургаското музикално учебно заведение. Мечтата му е да учи музика в академията в София. Той е турчин и живее в „ Надежда “, дружно с родителите си и по-големия си брат – Дурмуш, който също учи в Бургас – ударни принадлежности. Освен музикант, Вели е и наставник на по-малките участници в „ Музиката вместо улицата “.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР