Докато таксиметровите водачи под тепетата разработват нови приложения, а местната

...
Докато таксиметровите водачи под тепетата разработват нови приложения, а местната
Коментари Харесай

Силен старт в Пловдив за споделеното пътуване с електрически...

Докато таксиметровите водачи под тепетата създават нови приложения, а локалната администрация основава общинско автобусно сдружение, една нова за Пловдив пазарна ниша към този момент се развива в града. Това са трите услуги за електрическо споделено пътешестване - тротинетките Lime и Hobo, както и колите на Spark. Всяка от тях стартира от София и триумфът в столицата разшири бизнес модела им в страната.

И Hobo, и Lime, влязоха в Пловдив в средата на предходната година. Според единствената напълно българска компания от трите - Lime, през предходната година е имало дни, в които статистиките под тепетата са били по-добри от тези в София. Освен тротинетки компанията възнамерява да вкара и е-велосипеди в страната.

За близо 6 месеца в Пловдив единствено с тротинетките на една от двете компании са направени 65 хиляди пътувания, направени от 17 хиляди консуматори, които общо са навъртели над 89 хиляди километра. Основната възрастова група, която за момента употребява транспортните средства, е 18-35 години.

Въпреки по-бавния старт, Spark също към този момент оперира няколко месеца в Пловдив, като съгласно приложението на компанията към 80 автомобила се намират в града под тепета. Макар и услугата да работи от май месец, към момента огромни елементи от града са отвън нейния обсег, което значи, че потребителите могат да минават през тях, само че е невероятно да оставят колите си там.

На процедура съвсем всички по-крайни точки са отвън паркинг местата на електрическите автомобили на Spark. В Прослав да вземем за пример няма нито една точка, от която може да бъде взет или оставен електрически автомобил, а най-близката е в региона на частната болница " Каспела " и кметството в регион „ Западен “. Няма и сходни точки в целия квартал " Гагарин " и към Брезовско шосе. Дори огромните региони " Тракия " и " Южен " също са едва покрити с по една-две зони, от които пловдивчани могат да вземат Spark.

За град като Пловдив сходна услуга има сериозен стопански смисъл. Минималният наем на най-компактните и дребни електрички е 5,85 лв., против което получавате кола за 15 минути, а всяка последваща минута по-късно коства 39 стотинки. При по-големите коли цената скочи до 8,25 лв. за 15-минутен курс, плюс 55 стотинки на минута по-късно.

Проверка на „ Марица “ сподели, че съпоставено с новите цени на такситата се оказва, че най-достъпните разновидности на Spark постоянно се оказват по-изгодни, стига, несъмнено, наоколо с мечтаната дестинация да има къде да бъде оставен електрическият автомобил.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР