Докато светът се опитва да се отърве от зависимостта си

...
Докато светът се опитва да се отърве от зависимостта си
Коментари Харесай

За петролните компании има една нова заплаха

Докато светът се пробва да се отърве от зависимостта си към изкопаемите горива, петролните компании се обърнаха към пластмасата като основна за тяхното бъдеще. Но и това към този момент наподобява прекомерно оптимистично, написа Bloomberg.

Действията на страните по света за понижаване на пластмасовия отпадък заплашва да отнеме огромна част от растежа на търсенето в бъдеще - и то тъкмо в миг, в който петролни компании като Saudi Aramco наливат милиарди в свързани активи. Подновените апели за преработването и увеличението на локалните забрани по отношение на някои пластмасови артикули може да понижи растежа на търсенето на петрохимически артикули до една трета от историческия ритъм, или до към 1,5 % на година, счита Пул Бжачек, шеф в консултантската компания Accenture Plc.

" Петролните компании споделят: няма проблем, ще влагаме в петрохимикали. Но те, откакто кръговата стопанска система стане факт в по-голяма степен, ще бъдат пазар със слаб напредък ", показва той.

Търсенето на бензин стагнира и поради увеличените продажби на електрически автомобили и увеличението на успеваемостта на обичайните коли с мотори с вътрешно горене. Петролът зарежда освен превоза, а растежът на търсенето на химикали към този момент надвишава потребността от горива и разликата единствено ще се усилва, споделя Международната енергийна организация.

Петролните компании към този момент виждат пластмасата като сигурен залог, който да им обезпечи пазар. Промяната е най-видима в Saudi Aramco - най-голямата петролна компания в света - която през март заплати $69,1 милиарда за мажоритарния дял в химическия производител Sabic.

Новите рафинерии по света се построяват по този начин, че да създават по-малко гориво и повече химикали. Китай води с над $100 милиарда вложени в сходни планове, които ще се осъществят през идващите пет години. Типичната рафинерия отделя 10% от потенциала си за химикали, до момента в който новите планове покачват този дял до към 50 %.

Но консултанти и анализатори бият паника и показват, че търсенето на петрохимикали ще бъде надалеч по-малко от ранните прогнози. Снимки на пластмасови отпадъци в океаните обикалят Европа, Индия, Калифорния и стават мотив за нови и нови забрани. Coca Cola Co., да вземем за пример, дава обещание да усили доста преработването, а редица компании също дават обещание да понижат използването на пластмаса.

С увеличението на растежа на преработването, то може да замести една трета от пластмасата до 2030 година и съвсем 60% до 2050 година, намалявайки потребността от петрохимикали.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР