Докато светът отбелязва Международния ден за възпоменание на жертвите на

...
Докато светът отбелязва Международния ден за възпоменание на жертвите на
Коментари Харесай

Исторически паралели: Холокоста и войната в Близкия Изток

Докато светът отбелязва Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста в събота (27.01.2024 г.), доста хора в Израел съпоставят геноцида на Холокоста с клането на “Хамас ” от 7 октомври.  

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA) , Линда Градщайн в своя репортаж от кибуц Негба.     

Цви Солоу е бил петгодишен, живеел във Варшава, когато е почнала Втората международна война. Той бяга със фамилията си в Италия, Гърция и Австралия и най-сетне намира леговище през 1959 година в кибуца Нирим, който се намира на границата с Газа.  

Въоръжени мъже от “Хамас ” нападнаха Нирим на 7 октомври като част от терористични офанзиви против Израел, оставили 1200 жертви. 240 души бяха взети за заложници , в това число съседите на Солоу. 

„ Сутринта се събудихме в 6:30, на открито се стреляха. Чухме хора да приказват, да крещят на арабски, да тичат сред къщите. Затова заключихме вратата и изчакахме армията да ни помогне. Отне им седем часа ”, споделя Зви Солоу. 

На 89-годишна възраст Солоу споделя, че страда най-вече, тъй като е трябвало да напусне дома си в кибуца и не е сигурен, по кое време ще бъде безвредно за него да се върне. Той споделя, че тестването е върнало мемоари от детството му, когато е бягал от нацистите и е бил безприютен в продължение на доста години, предава VOA. 

Полякинята, оживяла от Холокоста, Сара Джаксън споделя, че е трябвало да се евакуира от кибуц Саад, където е живяла в продължение на шест десетилетия. По време на нападението на 7 октомври Джаксън се крие с часове в домашното си бомбоубежище, дружно с шестима младежи, избягали от офанзивата на музикалния фестивал. Някои от тях неотдавна я посетиха, с цел да изразят своята признателност, оповестява VOA. 

„ Тези прелестни хора влязоха в къщата ми. Не помня дали желаеха позволение. Отидоха до входната врата, заключиха вратата. Имам доста огромен фотьойл в ъгъла и те избутаха фотьойла до вратата, всички отидохме в бомбоубежището ", споделя Сара Джаксън. 

Историците споделят, че Холокоста към момента е огромна част от израелското схващане, а възприятието за групова контузия може да е било провокирано от офанзивите от 7 октомври. 

Травмата от 7 октомври , сходно на контузията от Холокоста, е нещо, с което израелците ще живеят генерации наред, предава VOA .
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР