Докато светът наблюдава какво ще излезе от тазседмичната среща на

...
Докато светът наблюдава какво ще излезе от тазседмичната среща на
Коментари Харесай

Путин и Си създават деспотична ос, за да подчинят света на авторитарен световен ред

Докато светът следи какво ще излезе от тазседмичната среща на върха на двама диктатори, значимо е да се отдръпнем и да проучим какво движи тази връзка и какво би трябвало да се направи, с цел да се надигнем пред предизвикването, което съставлява, написа за " Нешънъл пост " Балкан Девлин, старши помощник в Института Макдоналд-Лорие, народен мозъчен концерн за обществена политика в Канада, Отава.

Китайският водач Си Дзинпин дойде в Москва, с цел да се срещне с съветския президент Владимир Путин единствено 72 часа откакто Международният углавен съд (МНС) разгласи Путин за търсен за военни закононарушения поради зверствата на Русия в Украйна.

По целия свят демокрациите правят оценка новата властническа опасност, която Русия и Китай желаят да ускорят. Тази деспотична ос се задвижва от неоавторитарна идеология, която е захласната от сигурността на режима и е уверена, че Западът е в необратим крах.

Тяхната неприязън към правата на индивида и демокрацията е съпоставена единствено с тяхната решителност да създадат света безвреден за авторитаризма, цел, която те преследват безмилостно, употребявайки тактики от подривна активност, през хакерски атаки, до открита експанзия. Режимите на Путин и Си същински заплашват основания на правила интернационален ред и всички, които го пазят, решени вместо това да култивират свят на автокрация, учреден на интерпретация на суверенитета на " Животинската плантация ", в която не всички страни са същински суверенни.

Както показва незаконната инвазия на Русия в Украйна, Канада и нейните съдружници и сътрудници би трябвало да признаят и да се изправят пред това предизвикателство. Въпреки съществуващи и евентуални разлики сред двете страни, те не са задоволително мощни в кратковременен до средносрочен проект, с цел да анулират главните мотори на тази ос.

Пренебрегването на това властническо партньорство с вярата, че то просто ще изчезне, е късогледо мислене. По същия метод опитът да се вбие чеп сред Русия и Китай също е ненужен, защото не съумява да разбере дълбоките структурни фактори, които ги сплотяват.

Необходима е многопластова и многостранна тактика. Въз основа на ръководените от Съединени американски щати ограничения за намаляване на резултатите от китайско-руското привеждане в сходство, методът би трябвало да бъде допълнен и от тактика за двойно ограничение на Русия и Китай от Запада и други демократични сътрудници.

Такъв ограничаващ механизъм би трябвало да включва Съединени американски щати, Европейски Съюз, Канада и други съидейници в съответните райони като Япония, Южна Корея, Индия, Тайван и Украйна.

Само в нашата лична страна въздействието на властническите режими върху нашето общество стана много явно. Тези режими работят пламенно, с цел да нарушат общественото доближаване и институциите на Канада посредством такива средства като похищение на канадски жители, оказване на въздействие върху институционални интервенции, разпространение на дезинформация, интервенция в избори и заплашване на деятели за правата на индивида и политически дисиденти.

С лица като Си и Путин отпред, експанзиите единствено ще се влошат, в случай че се разреши на властническите територии да пуснат корени, всякога в допълнение насърчавайки потисниците.

Не е неуместно да си представим по какъв начин канадците ще бъдат изправени пред обилни ограничавания върху свободата си на изложение, събиране и сдружаване, в случай че не съумеят да се съобразят с желанията на тези режими. Канада разчита на постоянен, свободен и отворен интернационален ред, учреден на правила, с цел да поддържа своята сигурност и разцвет.

През последните осем десетилетия канадците вложиха обилни запаси и пожертваха доста, с цел да защитят и поддържат този ред. Въпреки това, в случай че оста Путин и Си дефинира разпоредбите на играта, сигурността, просперитетът и вътрешната непоклатимост на Канада ще бъдат застрашени.

Канада би трябвало да влага повече в защитата и сигурността, с цел да отбрани себе си и нашите ползи, като признава, че светът става все по-опасен. Постигането на задачата на НАТО за разноски за защита от два % от Брутният вътрешен продукт е от решаващо значение - отвън договарянията - само че не е задоволително.

Трябва също по този начин стабилно да поддържаме защитата и софтуерните нововъведения с двойна приложимост тук, в Канада. Инвестирането в качества за разузнаване и контраразузнаване е просто жизненоважно за отбраната на канадците от подривна активност и когнитивна война.

Освен това Канада може също да бъде скъп запас за своите съдружници и демократичния свят, поради статута ни на суперсила, богата на естествени запаси. Можем да помогнем на други страни да понижат или отстранен зависимостта си от властнически режими за сила, да се откажат от мръсните въглища и да се ангажират с надеждни доставки на сериозни минерали.

Можем също по този начин да помогнем в битката с глада, като увеличим износа на селскостопански артикули за засегнатите от войната на Русия в Украйна.

Динамиката от тази седмица в Москва демонстрира, че демокрациите би трябвало да се опълчват на властническата ос. Деспотичните режими на Путин и Си работят взаимно, с цел да подкопаят демократичните общества и да подкопаят интернационалните правила.

Поколения демократични жители по света са израснали да имат вяра, че учреденият на правила интернационален ред, демократичната народна власт и самостоятелните права и свободи са непрекъснати и естествени като гравитацията. Истината е, че поддържането на тези съществени полезности зависи напълно от нашата дарба и предпочитание да се надигнем пред предизвикването, което в този момент виждаме по-ясно от всеки път.

" Фокс нюз " подлага на критика Байдън, че е прекомерно мек с двамата диктатори Путин и Си

Си и неговата " втора цигулка " Путин заплашват международната сигурност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР