Докато стотици хиляди израелски войници, редовни и резервисти, се събират

...
Докато стотици хиляди израелски войници, редовни и резервисти, се събират
Коментари Харесай

Кризата със заложниците в Израел е най-лошият кошмар на всяко правителство

Докато стотици хиляди израелски бойци, постоянни и резервисти, се събират на границите на Газа, израелското държавно управление е изправено пред съвсем невъзможна обстановка.

Поне 150 заложници, хванати от въоръжени бойци на Хамас от Южен Израел предходната събота, в този момент се държат на секрети места в Газа. Сред тях има дами, деца и старци.

Ако Израел реши да стартира пълномащабно сухопътно навлизане в Газа, както някои чакат, че може да бъде неизбежно, тогава какви са възможностите тези заложници да оцелеят? < /p>

Няма въодушевление за компромис

Зад кулисите се счита, че Катар, Египет и евентуално други страни се пробват да договарят за отчасти освобождение на тези заложници. Една концепция, която се разисква, е Хамас да освободи своите дами и деца пандизчии в подмяна на 36 палестински дами и юноши пандизчии, държани в израелски затвори.

Но Майкъл Милщайн, Старши анализатор в Института за политика и тактика към израелския университет Райхман ми сподели, че до момента в който в естествени времена приоритет номер едно за Израел ще бъде връщането на тези заложници, през днешния ден това е елиминирането на Хамас като военна опасност.

С напрежението и гнева от двете страни, нито Израел, нито Хамас са в въодушевление за компромис или отстъпки. Израелците са шокирани и възмутени, че въоръжени лица съумяха да нарушат южната им граница толкоз елементарно и по-късно да убият минимум 1200 души, множеството невъзмутимо.

Палестинци, а освен Хамас, се разклащат от настъплението на повече от 2000 израелски въздушни удара против Газа, които убиха повече от 1000 души от събота. Газа е отрязана от гориво, електричество, вода и медикаменти.

Хамас заплаши да „ екзекутира “ по един пленник всякога, когато израелски въздушен удар убие цивилни без предизвестие. Все още няма доказателства, че са го създали. В същото време няма признаци на въздържаност от страна на Израел. Големи елементи от Газа съзнателно се трансформират в отломки.

Въпреки това Милщайн има вяра, че Хамас може да не желае да задържи своите дами, деца и възрастни хора. Те са неприятна оптика за групировката в интернационален проект и доста от тях ще изискват висока степен на грижа, което не е елементарно на фона на непрекъснатите въздушни удари и когато Хамас се пробва да резервира местоположението им в загадка от всевъзможни секрети информатори, които Израел може да има в Газа.

За разлика от това, Хамас ще желае да се възползва оптимално от всеки настоящ боен личен състав, който държи, като извлече най-високата цена за тяхното освобождение, в случай че се проведат договаряния.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР