Докато швейцарските ледници се топят със застрашителни темпове, гласоподавателите отиват

...
Докато швейцарските ледници се топят със застрашителни темпове, гласоподавателите отиват
Коментари Харесай

Швейцария провежда референдум за „нулеви нетни емисии“ до 2050 година

Докато швейцарските ледници се топят със застрашителни темпове, гласоподавателите отиват до урните за амбициозни проекти за справяне с изменението на климата

Населението на Швейцария ще отиде до урните, с цел да гласоподава по законопроекта, който изисква страната да реализира " нулеви чисти излъчвания " до 2050 година, само че съгласно критиците този ангажимент ще докара до повишение на цените на електрическата енергия, пишат от SKY News.

Планът планува и заделяне на повече от 3 милиарда швейцарски франка за подкрепяне на фирмите и притежателите на жилища да се откажат от изкопаемите горива.

Въпреки това националистическата Швейцарска национална партия, която изиска национално гласоподаване по законопроекта, твърди, че препоръчаните ограничения ще доведат до повишение на цените на електрическата енергия.

Прогнозите, сочат, че 88 % от участвалите в референдума са одобрили проектите за повишение на налога върху бизнеса в страната до 15 % в съпоставяне със настоящето равнище от 11 %.

Същевременно 55 % наподобява са подкрепили оферти закон за климата, макар че през 2021 година той беше отритнат заради това, че е прекомерно безценен.

Миналата година швейцарските ледници претърпяха рекордно размразяване - изгубиха повече от 6% от размера си.

Това шокира учените, съгласно които загуба от 2% в миналото е щяла да се смята за рискова.

Матиас Хюс, глациолог от Швейцарския софтуерен институт в Цюрих, разгласява в обществените медии трагични фотоси на оттеглящи се ледници и скални свлачища, с цел да подчертае измененията, които се случват в Алпите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР