Докато шофьорите водят безкрайни спорове по темата дали да загреят

...
Докато шофьорите водят безкрайни спорове по темата дали да загреят
Коментари Харесай

При ниски температури не трябва да се загрява само двигателя на колата, ето и какво друго

Докато водачите водят безкрайни разногласия по тематиката дали да загреят или не мотора, малко хора си дават сметка, че при ниски температури е належащо авансово стопляне и на други системи. Същевременно има и съставни елементи, за които това е въпрос на живот и гибел.

В най-хубавия случай опитните водачи могат да си спомнят, че с изключение на мотора е належащо да се загрее и автоматизираната скоростна кутия в мразовито време - и мнозина в действителност го вършат. Но в автомобила ви има още едно нещо, за което по никакъв начин не е добре да работи в замръзнало положение - това са амортисьорите на окачването.

Амортисьорите са монтирани близо до всяко колело и са нужни, с цел да предпазят автомобила при неравности и завои. Всъщност пружините на окачването на колелата, които омекотяват прекосяването, могат да люлеят каросерията нагоре-надолу за много дълго време, а точно амортисьорите се оправят с тези проблеми.

Това е належащо освен за комфорта на пасажерите, само че и с цел да могат колелата да се държат нормално на пътя, да стопират ефек

тивно и да направляват автомобила в завоите.

Конструкцията на амортисьора е елементарна. Това е цилиндър с работна течност, в който буталото се движи всякога, когато колелото се движи нагоре и надолу. В цилиндъра има клапани с дребни отвори, които не разрешават на течността да забави буталото.

Така, когато на открито е студено, течността в амортисьора се сгъстява и не минава вярно през клапаните. Поради това клапанът може да се счупи и амортисьорът да загуби отчасти успеваемостта си или въобще откаже да действа.

Тоест, за разлика от студения мотор или автоматизираната скоростна кутия, които просто се износват по-бързо, когато са студени, замръзналият амортисьор може да се счупи внезапно.

Освен това гумените уплътнения на амортисьора не работят толкоз добре при мраз. По-гъстата течност при заледяване прави триещите се компоненти по-малко смазани, заради което амортисьорът се износва по-бързо. Поради тази причина е по-добре да затопляте амортисьорите след дълготрайно паркиране в мраз.

Как да загреете амортисьорите

При естествените коли в изискванията на типичните континентални зими е задоволително амортисьорите да се нагряват по време на придвижване.

- Изминавайте първите 500 до 1000 метра (в взаимозависимост от температурата) от утринното си пътешестване по този начин, че окачването на автомобила да работи с най-малък ход на колелата;

- Избягвайте рязкото ускоряване и прекъсване, които водят до " приклякване " на автомобила върху задните или предните колела;

- Когато амортисьорите са студени, се старайте да избягвате неравните пътни повърхности. Ако това не е допустимо, шофирайте допустимо най-бавно в тези зони.

Между другото, по тези начини се защищават от прибързано изхабяване освен амортисьорите, само че и други съставни елементи на окачването. По-специално, шарнирите на шасито.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР