Докато шефа на украинското разузнаване тази вечер предупреди, че положението

...
Докато шефа на украинското разузнаване тази вечер предупреди, че положението
Коментари Харесай

Ситуацията никога не е била толкова сериозна. Взрив в Запорожската атомна електроцентрала може да се счита за нападение срещу НАТО

Докато шефа на украинското разузнаване довечера предизвести, че ситуацията към Запорожската атомна електроцентрала (ЗНУ) в никакъв случай не е било по-страшно, Сенатът на Съединени американски щати внесе резолюция, в която се предлага дейностите на Русия, Беларус „ или прокурист на Русия “ да се смятат за нахлуване против НАТО, в случай че техните дейности водят до радиоактивно замърсяване на територията на съдружниците.

Според информацията, споделена с британски медии, съветските войски са сложили военна техника с експлозиви пред четири от шестте налични енергоблока на Запорожската атомна електроцентрала, които са завладяли напролет на 2022 година. „ Замисълът за терористична офанзива за ЗНУ е изцяло създаден и утвърден. Те могат да употребяват избрани механически средства, с цел да ускорят злополуката “, декларира Буданов.

Според висшия чиновник на отбранителното разузнаване нуклеарните реактори без изстудяване могат да се разтопят в границите на интервал от 10 часа до 14 дни.

Повишаването на напрежението по електропроводите, захранващи оборудването, което руснаците също могат да провокират, също може да докара до повреда в АЕЦ. По-нататък Буданов напомня, че съветските войски по-рано са заложили мини в езерото за изстудяване на АЕЦ, и също по този начин описа за съветска военна техника, цялостна с експлозиви, която нашествениците са разположили тъкмо пред четири от шестте енергоблока. „ Ситуацията в никакъв случай не е била толкоз сериозна, колкото в този момент “, акцентира той.

Според Буданов страната агресор може да издаде заповед за осъществяване на терористична офанзива в ЗНУ, в случай че съветските сили претърпят проваляне на левия бряг на река Днепър. Русия преглежда основаването на зона на нуклеарно злополучие като защитна мярка против вероятно по-нататъшно нахлуване на украинските отбранителни сили в южната част на страната.

В същото време съгласно оценката на Буданов съществува риск Москва да предприеме офанзива против атомната електроцентрала, обвързвана с приключване на радиация, като „ превантивна мярка “ за прекъсване на настъпателната интервенция на Украйна и заледяване на фронтовата линия в настоящия ѝ тип.

Както Укринформ заяви по-рано, президентът Володимир Зеленски съобщи, че Русия обмисля сюжет за терористична офанзива, ориентирана към Запорожската АЕЦ, и че нашествениците са подготвили всичко за тази цел.

Като отговор на създалата се обстановка Сенатът на Съединени американски щати внесе резолюция, в която се предлага дейностите на Русия, Беларус „ или прокурист на Русия “ да се смятат за нахлуване против НАТО, в случай че техните дейности водят до радиоактивно замърсяване на територията на съдружниците

Републиканският сенатор Линдзи Греъм и демократът Ричард Блументал направиха изказванията на конференция още в четвъртък (22 юни). Въпреки че Съединени американски щати към този момент са предупреждавали Русия за тежки последствия, в случай че Кремъл употребява тактическо нуклеарно оръжие, за първи път американски представители декларират, че това важи и в случай че Русия провокира нуклеарна повреда в гражданска нуклеарна централа.

Изтичането на радиация от Запорожската атомна електроцентрала би отприщило облак, който би достигнал до територията на членовете на НАТО. В момента тя е под контрола на съветските окупационни сили.
Сенаторите означават, че това е първият казус след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, при който Русия реалокира нуклеарните си оръжия отвън личните си граници, и съставлява сериозна опасност за световната сигурност на фона на продължаващата война в Украйна. С разполагането на тактически нуклеарни оръжия в Беларус Русия понижава нуклеарния предел, считат политици и коментатори.

Греъм и Блументал предложиха всяко потребление на тактически нуклеарни оръжия от Руската федерация, Беларус „ или прокурист на Русия “, или разрушение на нуклеарни уреди, което ще докара до нахлуване на радиоактивни детайли на територията на страни – членки на НАТО, и ще аргументи съществени вреди, да се смята за нахлуване против Алианса и причина за потребление на член 5.

„ Заплахата от потребление на нуклеарно устройство от страна на Русия е действителна. И най-хубавият метод да я възпрем е да дадем изясненост на тях, руснаците, какво ще се случи, в случай че го създадат. И нашето обръщение е към хората към Путин. Че в случай че извършите това, в случай че следвате неговите заповеди – в случай че той в миналото даде такава, можете да очаквате масиран отговор от страна на НАТО. И ще бъдете във война с НАТО “, декларира Греъм.

„ Тази резолюция има за цел да изпрати обръщение на Владимир Путин и още по-пряко на неговите военни, че те ще бъдат унищожени, ще бъдат заличени, в случай че употребяват тактически нуклеарни оръжия или в случай че унищожат нуклеарна централа по метод, който заплашва близките страни от НАТО. […] Неговите (на Путин) военни рискуват да бъдат изцяло унищожени от силите на НАТО, в случай че са толкоз безразсъдни и ирационални, че да прибягнат до тактически нуклеарни оръжия “, съобщи сенатор Блументал.

Сенаторите предложиха администрацията на Байдън да организира подобаващи съвещания с водачите на другите съюзнически страни и европейските сътрудници и да обмисли дейности за минимизиране на опасността за цивилното население и да приготви дипломатически и боен отговор, „ съгласуван със обстановката “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР