Докато се развиваше през последните месеци, украинското контранастъпление се натъкна

...
Докато се развиваше през последните месеци, украинското контранастъпление се натъкна
Коментари Харесай

Washington Post: Еластичната отбрана е помогнала на Русия да спре украинското контранастъпление

Докато се развиваше през последните месеци, украинското контранастъпление се натъкна на минни полета и сили, вкопани в комплицирани мрежи от окопи. Силите на Киев също се сблъскаха с съветската тактичност на подчинение, преди да отвърнат на удара, написа The Washington Post в материал, показан без редакторска интервенция от " Фокус ".

Доклади от понеделник илюстрираха казуса: съветските сили оповестиха, че са организирали нахлуване против украински войски на фронтовата линия в региона на Запорожие, до момента в който силите на Украйна оповестиха, че са " отблъснали офанзивите ".

Вместо да държат линия от окопи непременно пред лицето на нападението на Украйна, споделят специалисти по сигурността, съветските командири са употребявали дългогодишна военна тактичност, известна като " еластична защита ".

Тактиката планува съветските сили да се изтеглят на втора линия от позициите си, насърчавайки украинските войски да напредват, след което да отвръщат на удара, когато противниковите сили са уязвими - или до момента в който се движат през открит терен, или когато идват до неотдавна изоставените съветски позиции.

Целта е да се попречи на украинските войски фактически да обезпечат позиция и да я употребяват като база за по-нататъшно нахлуване. Това е, което Украйна съумя да направи с триумф в село Работино на юг, най-големият им пробив през последните седмици.

" Защитникът отстъпва, като в същото време нанася допустимо най-тежки жертви на нападателите предвид на опцията да настрои нападателите за решителна контраофанзива ", споделя Бен Бари, старши помощник по изследвания на сухопътната война в Международния институт за стратегически изследвания, английски мозъчен концерн.

Тази тактичност е единствено един от няколкото фактора, които попречват по-бързия прогрес, съгласно украински публични лица и военни специалисти. Те също по този начин цитират потреблението от Москва на гъсти минни полета, мрежи от окопи и танкови бариери, както и нежеланието на Запада да достави съвременни изтребители и оръжия с по-голям обхват по-рано във войната.

Може би най-страшното затруднение са огромните артилерийски ресурси на Русия, които са били ситуирани по време на спора и не на последно място за отбиване на контранастъплението, почнало през юни.

Еластичната защита не е нов метод, отбелязва господин Бари. Съветският съюз я употребява по време на провалянето на Германия през 1943 година в борбата при Курск, едно от най-големите сражения на източния фронт по време на Втората международна война. Русия също наподобява го ползва от известно време в Украйна.

Преценката дали тактиката се ползва в даден ден е сложна без директен достъп до съветски командири, споделят експерттеи. Но Институтът за проучване на войната, мозъчен концерн, основан във Вашингтон, видя признаци за това през последните дни към Работино, който беше високомерен от украинските сили в края на август.

Някои обилни полеви укрепления са сменяли притежателите си няколко пъти, се споделя в отчет този уикенд, добавяйки, че съветските сили са " провеждали сполучливи лимитирани тактически контраатаки ".

Ключов фактор за сполучливото използване на еластична защита е рационалното потребление на военните запаси, които могат да бъдат хвърлени в борбата за контраофанзива, споделя Олексий Мелник, някогашен украински пълководец, който в този момент е почитан чиновник в Центъра Разумков, мозъчен концерн в Киев.

Според господин Мелник Москва наподобява е почнала да разполага елитни въздушнодесантни елементи за защитата си в региона на Запорожие, което допуска, че запасите от постоянни запаси може да са изчерпани – развиване, което съгласно господин Мелник ще бъде " окуражаваща вест " за Украйна.

Майкъл Кофман, старши теоретичен помощник във Фондацията Карнеги за интернационален мир, споделя, че в случай че силите на Москва стартират да отстъпват повече от няколкостотин метра едновременно, украинските войски, изключително механизираните елементи, са в положение да натрупат задоволително инерция, с цел да напреднат в обилни цифри, това би било знак, че отбранителната тактика на Русия стартира да се проваля.

" Едно от най-големите неща, които остават под въпрос, е дали украинската войска ще успее да реализира пробив “, отбелязва той в подкаста " War on the Rocks " предходната седмица. Една опция, съгласно него, е, че " това, което виждаме, значително е по какъв начин тази атака щеше да се развие от в този момент до, да кажем, че влезем в зимата или може би даже през зимата ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР