Докато руската инвазия в Украйна наближава втората си годишнина, няколко

...
Докато руската инвазия в Украйна наближава втората си годишнина, няколко
Коментари Харесай

Историята показва, че на Русия не може да се вярва

Докато съветската инвазия в Украйна наближава втората си годишнина, няколко интернационалните наблюдаващи стартират да се питат по какъв начин ще свърши войната. Някои настояват, че Украйна не може да завоюва. Други считат, че войната върви към задънена улица. Трети настояват, че помощта за Украйна е прекомерно скъпа и тези лица желаят интернационалната общественост да понижи напъните си за помощ за тази източноевропейска страна, написа за The Hill Марк Темницки, публицист и задграничен помощник в Евразийския център на Атлантическия съвет.
Прочетете още
Предвид тези неправилни и дезинформирани възгледи, тази навалица прикани Украйна да бъде принудена да подписа спокойно съглашение с Русия, с цел да спре боевете. Те имат вяра, че прекратяването на огъня би избавило животи. Те също считат, че това ще постави завършек на войната. В последна сметка те допускат, че примирието ще бъде спазено.

Всички тези догатки обаче са погрешни. Ако Украйна бъде принудена да подпише съглашение за преустановяване на огъня с Русия, то историята демонстрира, че Руската федерация просто ще изчака интернационалната общественост да измести фокуса си другаде, преди да прегрупира силите си и да стартира нова инвазия. Това би довело до още по-голям, по-опустошителен спор в Европа.

Това не е преувеличен сюжет. През последните няколко десетилетия Русия неведнъж е нарушавала примирията и договорите дотам, че просто не може да й се има вяра, че ще съблюдава какъвто и да е ангажимент. Нищо в държанието на Русия не допуска, че тя заслужава доверие или че ще поддържа съглашения с Украйна. Всъщност историята демонстрира друго.

Да вземем да вземем за пример Минските съглашения. По време на първото съветско навлизане в Украйна през 2014 година съветските сили навлязоха в Донбас и окупираха елементи от Луганск и Донецк. Няколко месеца по-късно Украйна и Русия се срещнаха с Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), с цел да разрешат спора. Минските съглашения съставляват опит за " обезпечаване на спокойно решение " на спора в Донбас.

Години наред украински и съветски представители се срещаха с членове на ОССЕ, с цел да обсъдят обстановката. Те се концентрираха върху деескалацията в района. Русия обаче непрестанно нарушаваше примирията. Руската федерация отхвърли да изтегли своите войски и военна техника от окупираните от Русия региони в Донбас и това докара до по-голямо напрежение. До февруари 2022 година Русия изцяло наруши протоколите. Тя разгласи окупираните от Русия райони в Източна Украйна за самостоятелни и три дни по-късно стартира пълномащабно навлизане.

Конфликтът в Донбас също не беше първият, при който Русия жестоко наруши примирието, с което се съгласи по-рано. По време на руско-грузинската война през август 2008 година Русия нахлу в грузинските провинции Абхазия и Южна Осетия. Стотици бяха убити и доста други бяха ранени в спора. Когато Руската федерация окупира тези грузински територии, Грузия изиска помощ от интернационалната общественост. С ходатайство беше реализирано помирение, само че по-късно Русия го наруши, като не се изтегли от окупираните райони в Грузия. Русия продължава да окупира Абхазия и Южна Осетия и до през днешния ден, удостоверение за неналичието на угриженост или съблюдаване на примирията.

Освен прекратяването на огъня, Русия наруши няколко правила, избрани от интернационалните организации, с които тя е обвързана. Например, според член 2, раздел 4 от Хартата на Организацията на обединените народи, " всички членове би трябвало да се въздържат в своите интернационалните връзки от опасност или потребление на мощ против териториалната целокупност или политическата самостоятелност на която и да е страна ". Русия е нарушила тази част от Хартата на Организация на обединените нации неведнъж, като нахлу в Грузия през 2008 година и по-късно в Украйна през 2014 година и 2022 година Като наказване Русия беше отстранена от Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации, само че това даже не беше и шамар през пръстите.

Други интернационалните организации също наказаха Русия за нарушение на техните правила. Например, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е организация, която се стреми да " поддържа правата на индивида, демокрацията и върховенството на закона в целия континент ". Когато Русия стартира своята пълномащабна инвазия в Украйна през 2022 година, ПАСЕ постанови, че ще изключи Руската федерация. Други групи, като ФИФА, Съюза на европейските футболни асоциации и Международния олимпийски комитет, също преустановиха участието на Русия заради нахлуването в Украйна.

И най-после, с изключение на нарушаването на примирията и нарушаването на уставите на интернационалните организации, Русия е нарушила голям брой интернационалните контракти. Например Руската федерация наруши контракта Нов СТАРТ през 2023 година, като отхвърли да позволи инспекции на място на нуклеарни оръжия. Руската федерация също отхвърли настояването на Съединени американски щати за разискване на опасенията по отношение на спазването на този контракт.

По същия метод беше открито, че Руската федерация е нарушила Договора за очистване на нуклеарните сили със междинен обхват, като е разположила ракети, които летят до обхвати, неразрешени от Договора за РСМД. Руснаците отхвърлиха тези изказвания, само че също по този начин отхвърлиха да прекратят тези интервенции, когато бяха помолени.

Накрая и най-скоро Русия се отдръпна от Договора за елементарните въоръжени сили в Европа. Споразумението слага всеобхватни ограничавания върху някои типове стандартно военно съоръжение в Европа. На въпроса за какво се отдръпва, съветски публични лица споделиха, че договорът " не дава отговор на ползите на Русия ". Това решение е неразумно и ще докара до още по-крехки връзки сред Русия и Европа.

Като цяло Руската федерация има история на нарушение на голям брой примирия, съглашения и контракти на интернационалните организации. Моделът допуска, че Руската федерация не зачита интернационалните правила и разпореждания и затова няма надеждност при сключването на съглашения.

Следователно Украйна не може да си разреши да бъде принудена да подписа помирение с Русия. Историята демонстрира, че Русия няма отношение към сходни съглашения. Може даже да се каже, че те не дават отговор на ползите на Украйна.

Единственият метод да се постави завършек на руско-украинската война е с провалянето на Русия. Както демонстрира историята, всеки различен резултат ще докара единствено до по-нататъшна гибел и заличаване в Европа и Украйна.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР