Докато редица западни страни все още договарят оборудване за новите

...
Докато редица западни страни все още договарят оборудване за новите
Коментари Харесай

Румъния ни изпревари с две години при 5G

Докато редица западни страни към момента договарят съоръжение за новите 5G мрежи, Румъния се оказва измежду първите страни с мрежи от ново потомство. И то освен в Европа, само че и в международен мащаб. Правителството към този момент разгласи и национална 5G тактика, която сложи амбициозна цел до 2020 година да има съществуване на услуги в огромните градове, като покритието на популацията да бъде сред 20 и 30%.

Още по-амбициозната задача на северните ни съседи е доникъде на 2025 година новият стандарт да покрива освен всички обитаеми места, но и над 95% от територията на страната. През това време в България чакаме първите действителни проби от консуматори и заработването на кафези в столицата да стане едвам през втората четвърт на 2020 година. Според специалистите до 2025-а в страната ни ще има сред 50 и 70% покритие, а " бели 5G петна " ще съществуват даже и в обитаемоте места.

Една от главните аргументи за напредъка на Румъния е свалянето на цените за лицензите. Бившият консултант при министър-председателя беше оповестил цена от 1 милиард евро за нужните честоти, освен това единствено за един оператор. С идването на новото държавно управление на Виорика Дънчила регулаторът ANCOM доста намали сумите за лицензите и сега всички честоти, които ще бъдат употребени от всичките 5 телекома в страната, костват 580 милиона евро.

Това и се оказа основно за вложенията на доставчиците на услуги, като два от операторите (Vodafone и Digi), които на практика към този момент оферират 5G на потребителите си в Букурещ и в още два огромни града, са вложили над 350 милиона евро. Другият техен съперник от Orange показва 5G в действителни условия на музикален фестивал при започване на август и на практика до седмици ще стане третият оператор с мобилни услуги от последващо потомство.

Най-важният ход на румънските управляващи пък се оказва тяхната еластичност по отношение на софтуерния сегмент. В страната освободиха всички ниски честоти съвсем изцяло. Така да вземем за пример най-апетитният запас от 700 MHz, който обезпечава максимален обсег за 5G мрежата в северната ни съседка, се ползваше напълно от военните. Ала за по-малко от три месеца те бяха изцяло освободени и все още са разполагаем на мобилните оператори. Това освен понижи разноските за съоръжение, само че и даде опция още от стартирането на една клетка тя да проработи в цялостния си потенциал. И по този начин се реализира доста по-добро покритие.

Междувременено през седмицата стана ясно, че румънските управляващи могат да изключат Huawei от присъединяване в по този начин наречените " огромни търгове " за създаване на 5G мрежa в страната. Като причина се показва подписаният от държавните управления на Съединени американски щати и Румъния тази седмица двустранен меморандум. Документът беше утвърден от румънския дипломат във Вашингтон и от американския му сътрудник в Букурещ, като това се случи след срещата сред президентите на двете страни Доналд Тръмп и Клаус Йоханис в Белия дом.

Един от основните проблеми за Съединени американски щати в напъните за възобновяване салдото на търговията с Китай е телекомуникацията - и Румъния, наподобява, следва стъпките на Вашингтон.

Меморандумът показва три съществени правилото, които Румъния ще ползва на бъдещия си 5G търг - доставчикът не би трябвало да бъде под контрола на друго държавно управление, бистрота на структурата на акционерите и транспарантни корпоративни практики. Документът може да означи огромна смяна в политиката на Румъния след последните публични известия, които демонстрират, че актуалната ръководеща коалиция в действителност поддържа наличието на Huawei на търга. Към момента две от трите пилотни мрежи, работещи в Букурещ, са построени от китайския производител.

Основна причина за това остава ниската цена, която от Huawei оферират в съпоставяне със своите съперници, както и доста по-сериозните индустриални мощности, които вършат и периодите за доставка доста по-кратки. Консултациите сред управляващите в страната и представители на телекомите ще стартират при започване на септември. Но въпреки тази турболенция, в северната ни съседка към този момент десетки хиляди консуматори употребяват 5G интернет, преди Испания, Италия, елементи от Съединени американски щати, Япония и редица други международни сили.

Един милион резервации за новия смарт телефон

Продажбите на 5G смарт телефона Huawei Mate 20 X започват в Китай още при започване на седмицата. Компанията разгласи устройството на 26 юли и от този момент до момента има направени над един милион резервации за покупка единствено на територията на страната. Устройството беше показано единствено за част от азиатския пазар, като отвън Китай има още близо 200 хиляди поръчки. От компанията към този момент оповестиха, че предпочитано ще извършват доказаните си предварителни поръчки, тъй че е допустимо в огромна част от Китай устройствата да се появят в комерсиалната мрежа към 27-28 август. Смартфонът на Huawei поддържа напълно 5G, а цената му на азиатския пазар без контракти с телекомите е 880 $. По-евтин модел китайският производител ще показа при започване на октомври, като се чака цена към 500 $.

В Австралия към този момент има и 5G хотел

Австралийското поделение на китайския производител на смарт телефони Oppo сътвори първия в света пътуващ хотел с поддръжка мобилни мрежи от пето потомство. В сърцето му са устройството Reno на компанията, 5G свързаността и технологии както за изкуствен интелект, по този начин и за добавена действителност. Луксозният хотел поддържа последно потомство технологии като игрови услуги, употребяващи 5G, поточно предаване на медия без буфериране, а също приложения за допълнена действителност и функционалности за умния дом, измежду които гласови команди, уми огледала и безжична връзка с централна система в стаята, която предлага над 750 варианти, в това число отдалечено пълнене на ваната в стаята, безусловно минути преди гостите да се приберат. Нощувката в хотела на бъдещето ще коства 150 австралийско $ дневно.

Huawei построява мрежа в Гърция

Китайският колос към този момент стартира стремително да доставя и инсталира оборудването за новите мобилни мрежи в южната ни съседка. Наскоро от Huawei започнаха тестване на 5G мрежи като част от два пилотни плана в столицата на Гърция ​- Атина, и един в крайбрежния град Каламата. Пилотният план в Каламата се осъществя от Huawei взаимно с локалния оператор Wind Hellas. Благодарение на тази самодейност Каламата стана първият град в Гърция, който „ опита ” капацитета на 5G мрежите. Местните телекоми са удовлетворени от постигнатите резултати и най-много от късите периоди, в които китайският софтуерен колос е извършил изискванията по доставка, като това се е случило близо 11 дни преди крайния период, което е разрешило стартирането на мрежите да стане седмица по-рано.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР