Докато през последните няколко седмици коронавирусът набира сила в Европа,

...
Докато през последните няколко седмици коронавирусът набира сила в Европа,
Коментари Харесай

Ян Дзианцун със сензационни новини за лечението на коронавируса, конспирациите и АЕЦ "Белене" СНИМКИ

Докато през последните няколко седмици коронавирусът набира мощ в Европа, Китай стартира да дава първи позитивни сигнали за справяне с епидемията. Смъртните случаи в най-голямата азиатска страна понижават, което дава вяра, че болестта може да бъде победено и в международен мащаб.

Политическият консултант към Посолството на Китайската национална република Ян Дзианцун разкри с какво Европа може да почерпи от непознатия опит в битката с ковид.

И защото връзките сред България и Китай не се лимитират единствено във въпросите на деня и месеца, не оставаме безразлични и към огромните стопански тематики - самодейността "Един пояс, веднъж ", програмата "17+1 " и инвеститорския интерес в енергетиката.

Вижте какво сподели Ян Дзианцун в изявлението пред Юлия Владимирова особено за Dir.bg:

- Г-н Дзианцун, броят на инфектираните с корона вирус нараства, само че в самия Китай обстановката се стабилизира. Италия сега е в комплицирано състояние, а опасността е пред цяла Европа. В момента Китай подхваща ли някакви нови ограничения и какви препоръки бихте могли да дадете на Европа?
- След експлоадирането на епидемията, китайското държавно управление отдаде огромно значение на предварителната защита и контрола. Президентът Си Дзинпин персонално ръководеше обстановката. Създадена беше централна водеща група за битка с епидемията. Китайското държавно управление активизира сили от цялата страна и предприе всеобхватни и строги ограничения за надзор и отбрана на популацията си за да постави всички старания за гарантирането на сигурността и да сведе до най-малко рисковете от разпространяването на епидемията.

Китай по всевъзможен метод се опита да резервира сигурността и в границите на интернационалното публично здраве. Много от тези ограничения надвишават условията и стандартите на интернационалните здравни разпореждания. След напъните и тези ограничения, понастоящем обстановката се усъвършенства и всичко, което успяхме да реализираме, дава своите резултати.

- Смятате ли, че Европа може да реагира със същата дисциплинираност, каквато показва Китай?
- Вие знаете, че преди дни експертна група от Световната здравна организация посети Китай и те създадоха отчет, в който се разказват в детайли ограниченията, основани от нас, за битка с вируса. В него се показва, че останалите страни има доста какво да научат от Китай.

- Кой е най-важният урок, който можете да дадете? Не единствено за ограничение на разпространяването на вируса, за активиране на опциите на здравната система, науката, техниката, само че и за преодоляване на параноята на извънредно доста хора.
- Вирусът е нов и чужд от човечеството. След експлоадирането на епидемията Китай предприе доста съществени ограничения, които даже надвишиха условията на интернационалните здравни организации. Генералният секретар Си Дзинпин разгласи в речта си, че това е борба, война за прекъсване на разпространяването на вируса.

Това е една обща битка, в която трябваше да активизираме цялата система. Борба и на китайския народ. Всеки китайски жител трябваше интензивно да взе участие, с цел да се оправим дружно с епидемията. Тези ограничения са високо оценени от Световната здравна организация. И те потвърдиха, че дават резултати. Аз бях впечатлен по какъв начин за 10 дни се построи болница с 1000 кревати. Въведохме затварянето на Ухан, в който има 15 милиона души население.

Нямате показва какъв брой е мъчно това. Китай първи изолира вариантите на корона вирус, също по този начин наблюдава цялата генна поредност, с което успяхме доста бързо да изработим реактивите, с цел да може да се види кой е инфектиран и кой не. С тези старания на китайските специалисти, както и на експертите в другите страни, сега се работи интензивно върху основаването на ваксина.

- Информациите към периодите за създаването на ваксина към този момент са спорни. Кога можем да чакаме сполучлив резултат?
- Китайските учени интензивно и непрекъснато работят за това да бъде основана ваксина. В информацията на Световната здравна организация се споделя, че имунизацията би трябвало да бъде подготвена до седмици. Но съгласно мен има потребност от още известно време на проучвания и опити, с цел да може тя да има действителен резултат. До месец април ще бъде подготвена.

- Такава спешна обстановка може да сплоти, само че и да раздели хората. Според Вас сътвори ли се взаимност сред китайците с експлоадирането на епидемията?
- Тази зараза направи китайския народ по-силен, по-обединен и по-солидарен. След визитата на СЗО в Китай, когато те посетиха няколко града в Китай, те бяха впечатлени, че цялата тази готовност от държавното управление и народа, показва груповата воля за битката с епидемията.

Тази алтруистична воля заслужава да бъде взета за образец от другите държавии по света. Много от хората в изолираните региони в Китай не можеха да излизат от домовете си, имаше ежедневни услуги, обезпечени от страната като им се доставяше храна, зеленчуци, плодове до дома. Заради новите технологии, оставането у дома не попречи на хората да споделят между тях и да си основат онлайн занимания, с които времето им да минава по-бързо и свястно, даже и без действителна обществена връзка лице в лице.

Имаше разнообразни групи, които по този метод практикуваха йога, пееха, танцуваха и по този начин подържаха естествен разговор между тях. Тоест хората в Китай от самото начало се опитваха да не напущат своя естествен живот. Така че цялата тази обстановка беше тестване за китайския народ и той сподели, че може да се оправи с нея.

Експертите показаха, че най-хубавото предотвратяване е хората да си останат у дома даже по време на празниците, което е доста мъчно време за надзор. Знаете, хората тогава пазарят, пътуват... Но с ограниченията си, държавното управление насочи предизвикателство към хората и им сподели, че празникът може да протече и у дома. И те се оправиха с него.

- В разгара на епидемията избухнаха и тайни теории - от американско биооръжие за икономическо обезсилване на Китай до инцидентно изтърван вирус от лаборатория в Ухан. Как гледате на сходни изказвания?
- Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус акцентира към този момент няколко пъти ясно, че досега няма никакви доказателства, че новият корона вирус е създаден от лаборатория или като биооръжие. Няма доказателства, с които такова нещо да бъде подкрепено.

Според мен сега най-вече имаме потребност от обстоятелствата. От истината. Слуховете, конспирациите или дипломацията с микрофони не оказва помощ в битката против епидемията.

- Световни стопански специалисти обаче обръщат внимание, че отразяването на събитията в Китай може да бъде използвано както в изгода, по този начин и в ущърб на страната.
- Усилията от Китай и резултатите от тези ограничения не могат да бъдат отречени от никого. Историята на човечеството е история и на битка с заболявания. В природата има доста разнородни вируси. Резултатите от напъните ни приказват сами. През последните години китайската стопанска система се развива с бързи темпове, все пак, за нея ще има негативно въздействия поради вируса. Но това въздействие ще бъде малко.

Тенденцията на сполучливото развиване на китайската стопанска система не се трансформира. И спадът ще бъде кратковременен. Честно казано, няма по какъв начин епидемията да няма негативно въздействие. Най-простите образци, сега има доста по-малко туристи от Китай и за Китай, това е удар против хотелите, заведенията за хранене, културната промишленост.

Убеден съм, че след епидемията обаче, нашата стопанска система ще продължи да се развива с още по-бързи темпове. Освен това годишните цели на Китай също не се трансформират. До края на годината ние ще влезе в деяние заложеното в програмата на държавното управление за противопоставяне на бедността и понижаване неравенствата.

- Как си представяте бъдещето? Ще се оправи ли светът с ковид?
- Безспорно. Убеден съм в това. Китайският опит сподели, че корона вирусът може да се управлява и е лечим.

- Дронове, дезинфектиращи роботи, суперкомпютри. Коронавирусът е и тест за китайската софтуерна промишленост. Правителството влага извънредно доста средства в вложенията на бъдещето и развиването на изкуствения разсъдък. Успя ли включването на всички тези софтуерни достижения да подсети на какво равнище е Китай?
- Според нас науката и техниката са съществени мотори на производството. От дълго време китайското държавно управление отдава значение на развиването на науката и високите технологии. Тези резултати са насъбрани през последните 70 години, откогато е основан Нов Китай. Те помогнаха доста за битката с епидемията. За напълно къс интервал, близо седмица, китайските учени изолираха вариантите и последователността на вируса.

Тези научни и механически сили и успеваемост дадоха опция за изцяло нова информация за доста учени по света. Също по този начин, както казахте, доста от високите технологии се употребяват в битката с епидемията, т.е. ние ги прилагаме на практика, в всекидневието. Например технологията 5G.

За малко време се появиха доста инфектирани пациенти. Ние за малко време трябваше да осигурим хиляди болнични кревати. Как успяхме?

Наложи се да освободим повече болнични кревати, а тези, които са изписани и са в по-добро положение, продължаваха да се лекуват у дома с онлайн указания. Пациентите с леки признаци също бяха на онлайн лекуване под инструкциите на експерти. По същия метод, посредством 5G технологията, успявахме да стигнем до хора в отдалечени места. Освен това просветителната ни система разчиташе на тази технология, доста възпитаници учеха онлайн с помощта на 5G.

Китай е голяма страна и дроновете стигаха до по-отдалечените места като следяха дали всички хора са с маски. Те служеха за спазването на всички верни ограничения. Използваха се доста новосъздадени високи технологии. Епидемията в действителност вкара новите технологии в живота. Според нас възможностите от време на време могат да са скрити в рецесиите. Ето, епидемията е неприятно нещо, само че тя разви, подтиква и откри приложение за доста от техническия и научния напредък на сегашен Китай.

- Г-н Дзианцун, дано поговорим за самодейността "Един пояс, веднъж " и програмата "17+1 " за партньорство на Китай със страните от Централна и Източна Европа. Какъв сътрудник за Китай е страна като България?
- България интензивно взе участие в самодейността "Един пояс, веднъж ", също по този начин и във формáта "17+1 " още от 2015 година, когато България подписа меморандума за взаимното съдействие в "Един пояс, веднъж ". България е измежду първите страни, които подписаха с Китай меморандума.

Също по този начин през 2018 година България беше доста сполучлив хазаин на срещата на държавните ръководители. И двамата ни министър председатели организираха другарски и прагматични диалози за развиване на съдействието. България е доста значима страна по линията на "Един пояс, веднъж ", също по този начин е доста деен участник в самодейността "17+1 ".

Двете страни обичайно са другарски. България е втората страна в света, която открива дипломатически връзки с Нов Китай. Развитието на другарството сред двете страни има солидна политическа база. Ние сме оптимисти за бъдещето и съдействието сред нашите две страни.

- Смятате ли, че Европа приема Китай за икономическа опасност или противоположното - за доста нужен сътрудник?
- Първо - Китай и Европа са стратегически сътрудници. Ние имаме самодейността "Един пояс, веднъж ", а Европейският съюз има тактика за свързаността с Китай. Двете тактики имат доста допирни точки. Мисля, че това е в интерес и на международната търговия и глобализацията. Вие знаете, че предходната година Италия подписа меморандум с Китай за "Един пояс, веднъж ".

Това е нова динамичност за развиването на тази тактика. Миналата година по време на визитата на Си Дзинпин в Европа той даде явен сигнал, че Китай и Европа би трябвало да ускоряват взаимното си политическо съдействие. Китай и Европа за два значими пазара, две значими цивилизации и два значими колегата. По-интензивното съгласуване и връзките посред им ще допринесат за мира и стабилността в целия свят.

- Миналото лято в София дойдоха представители на разнообразни сфери на бизнеса от Китай. Идеята беше те да отворят своите компании в България. Какво се случва с тях и по какъв начин се развиват китайските вложения в страната?
- Да, през предходната година имаше доста съществени делегации, които посетиха България за осъществяване на консенсуса, реализиран от държавните ни ръководители. В началото на тази година в Пекин се организира сесия на взаимната комисия по търговско-икономическото съдействие.

Китай насърчава мощните компании да идват да влагат в България. Компаниите също демонстрират интерес към България. Тези китайски компании деликатно наблюдават и следят процесите и значимите планове в България. Те поддържат връзка с български институции и техни евентуални сътрудници. Бих споделил, че има огромен капацитет и вероятност за търговско-икономическото съдействие сред нас. По няколко огромни инфраструктурни планове сред двете страни институциите подържат връзка и в близко бъдеще чакаме такива планове да бъдат осъществени.

- Китай беше един от главните претенденти за вложители в АЕЦ "Белене ". Има ли Китай към момента интерес към една такава договорка?
- Китайската компания е към този момент в късия лист за стратегически вложители. Нашите компании деликатно наблюдават процесите и държат връзка със съответните ведомства и компании. Затова чакаме позитивен резултат.

- Президентите Румен Радев и Си Дзинпин одобриха декларация, с която да се открият дълготрайните партньорски връзки сред България и Китай. Тогава Радев предложения китайския си сътрудник на посещаване у нас. Можем ли да го чакаме скоро?
- Да, през предходната година президентът Радев направи държавно посещаване в Китай и двамата държавни глави взаимно оповестиха издигането на двустранните връзки на равнище стратегическо партньорство. Комуникация на високо държавно има, тъй че двете страни са в контакт.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР