Докато по-голямата част от света под карантина, учени се опитват

...
Докато по-голямата част от света под карантина, учени се опитват
Коментари Харесай

Новият коронавирус може да е бил сред хората години наред

Докато по-голямата част от света под карантина, учени се пробват да открият от кое място в действителност се е появил новият вирус SARS-CoV-2, виновен за COVID-19.

Макар и към момента да не знаем отговора на този въпрос (както и дали не се е пренесъл към хората от животни), нов разбор несъмнено поставя завършек на теориите на конспирацията, че SARS-CoV-2 е основан в лаборатория.

Изследването дава някои в действителност забавни благоприятни условия за произхода на новия ковид. Според един от сюжетите той е циркулирал безвредно измежду хората в продължение на много време, преди да стане пандемичен и безусловно да паузира естествения ход на живота.

Напълно допустимо е предшественикът на SARS-CoV-2 да се е сдобил с нови геномни характерности, до момента в който тихомълком се е пренасял от човек на човек през годините, споделя екип от английски, американски и австралийски учени.

Изследователите са анализирали геномната информация на SARS-CoV-2 и други сходни коронавируси. Те демонстрират, че RBD секциите от протеиновите шипове на SARS-CoV-2 са толкоз ефикасни в свързването си с човешките кафези, че сигурно са вследствие от естествена селекция.

„ Като сравнихме наличните геномни секвенции на известните варианти коронавируси, ние можем изрично да заявим, че SARS-CoV-2 е зародил в резултат на естествени процеси “, споделя еволюционният биолог Кристиан Андерсен.

„ Две характерности на вируса – разновидностите в RBD секцията на протеиновите шипове, както и отличителната му същина, отхвърлят опцията, че той е зародил в лабораторни условия “, добавя той.

Екипът изследва две вероятни хипотези за произхода на коронаируса

Първата е, че той е зародил в животно, след което се е пренесъл към хора. Екипът изяснява, че въпреки и коронавирусите в прилепите и панголините да имат подобен геном с вируса, виновен за пандемията, нито един не „ пасва идеално “ на този стадий.

Според втората догадка вирусът е вследствие от естествена селекция, която се е случила измежду хората – откакто вирусът е бил прихванат от животно. „ Вторият сюжет е следният – новият ковид е минал от животните към хората, преди да е развил способността си да провокира настоящето заболяване - обяснява Франсис Колинс, шеф на Националния здравен институт. – Впоследствие, чрез постепенни еволюционни промени през годините (или даже десетилетията), той най-сетне се е сдобил с умеенето си да се придвижва толкоз дейно от хора на хора и да нанася съществени вреди, които постоянно заплашват живота “.

Въпреки че към момента не знаем коя от хипотезите е вярна, откривателите считат, че нови изследвания по тематиката могат да наклонят везните към всяка една от тях.

Източник: Nature Medicine

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР