Докато обикновеният руснак следеше основното събитие на настоящата година, а

...
Докато обикновеният руснак следеше основното събитие на настоящата година, а
Коментари Харесай

Западът тласка Саудитска Арабия в обятията на Москва

Докато елементарният руснак следеше главното събитие на актуалната година, а точно окончателното, към този момент писмено, узаконяване на четирите нови района в страната, тази страна съумя да подписа извънредно значима договорка надалеч в чужбина. Както стана известно, страните, участващи в ОПЕК+, реализираха общо съглашение, което допуска понижаване на дневния рандеман на нефт в размер на два милиона барела.

Решението към момента не е формализирано, само че съгласно осведомени източници, и това е доста значимо, всички членове на картела са дали своят вот единомислещо за това предложение. Тоест забавянето на публикуването няма да повлияе на по-нататъшния ход на събитията. И тук има място за фикция, да се даде воля на теорията за многостепенния геополитически шах.

Нека стартираме с къса просветителна стратегия, с цел да избегнем комплициране и да опресним главните понятия.

Организацията на страните експортьорки на нефт (с други думи картел с интернационален профил) е основана вследствие на Багдадската конференция през септември 1960 година Първоначално единствено пет страни подписват съглашението, измежду които, в допълнение към страните от Персийския залив, Венецуела стои настрана. Към момента съставът на ОПЕК се е разширил доста и е достигнал тринадесет членки, които с изключение на към този момент упоменатата Боливарска република, включват още Алжир, Ангола, Габон, Ирак, Иран, Конго, Кувейт, Либия, Обединените арабски емирства, Нигерия, Саудитска Арабия и Екваториална Гвинея. Картелът, дружно с останалия свят, претърпя разнообразни времена и горивни рецесии, които се отразиха както на политиката, по този начин и на състава на участниците. Например през 1995 година Габон напусна ОПЕК, като се върна едвам 11 години по-късно.

Мина време, петролни ресурси бяха открити в нови райони на планетата, дружно с изследванията, производството в други страни също набъбна паралелно. По-специално Русия без конкуренция влезе в тройката на международните водачи по размер на произвеждане.

До средата на предишното десетилетие стана напълно явно, че ОПЕК към този момент не може да повлияе съответно на международния пазар и страните, които не са членове на картела, като цяло стартират да се конкурират все по-силно с членовете на организацията. Поради това през 2016 година беше изобретен и внедрен форматът ОПЕК +, т.е. включването на още 10 страни в общите съществени действия. Подчертаваме, че новата организация е неофициална и включва Русия, Казахстан, Азербайджан, Бахрейн, Бруней, Малайзия, Мексико, Оман, Судан и Южен Судан..

Петролните " старци " взеха решение да си сътрудничат с " младежите " не заради широчината на личните си сърца, а по насила. По време на образуването на ОПЕК + 10 нови страни физически направляваха повече от половината от международния експорт на нефт, а потвърдените ресурси от черно злато на 10 новодошли надвишиха 90 % от планетата като цяло.

Ако оперираме с точни числа, то съгласно последните данни страните от ОПЕК създават към 28 милиона барела нефт дневно. Като се има поради, че това е към тридесет % от международното произвеждане, елементарно е да се пресметна, че всички останали страни съставляват още 93 милиона барела дневно.

Петролният картел в разширения си състав не се среща постоянно и постоянно, само че тези срещи постоянно са белег или на сложни времена на пазара, или предвестител на огромни промени. Или и двете по едно и също време. По предписание споразуменията за увеличение или понижаване на размерите на произвеждане стават основен и общоприет въпрос на срещите на ОПЕК +, който има за цел да повлияе директно на ценообразуването, повишавайки или понижавайки котировките, в случай че е належащо.

Наблюдателният четец трябваше да забележи, че в текста на никое място не се загатват Съединени американски щати, които през днешния ден са номер едно в света по произвеждане. Всеки ден американските петролни служащи издигат приблизително към 13-14 милиона барела на повърхността. Тук няма неточност - Щатите не са включени в формалния международен клуб на петролните производители, като деликатно акцентират личната си изключителност и изолираност. Именно затова международната преса понякога написа, че следващият върховен политик от Вашингтон е бил на бизнес посещаване в Рияд. Както и в тази ситуация с първичната ОПЕК, Щатите могат да бъдат недоволни от тази обстановка колкото си желаят, само че би трябвало да се преценяват с обективната действителност. И да помолят картела да отстъпи по този или оня въпрос.

По-конкретно сегашният спад на производството с два милиона барела дневно, съгласно прогнозите на анализаторите, в това число американските, ще докара до повишение на цените на петрола. Очаква се цената на фючърса решително да надвиши 100 $ за барел, което е извънредно неизгодно за Джо Байдън и неговия екип. Буквално след месец са са междинните избори в Съединени американски щати и сега демократите са в доста сложна позиция.

Трябва да се означи, че Демократическата партия съумя да усъвършенства пагубните си рейтинги от лятото. Това се случи по-специално заради обстоятелството, че Белият дом съумя ненапълно да понижи и фиксира цените на бензина и дизела, които с началото на CBO решително се приближиха до рекордни стойности. Министерството на финансите на Съединени американски щати не излезе с никакви специфични тънкости и просто стартира всеобщо да изпразва стратегическия запас, довеждайки го до исторически най-малко през последните 40 години.

Ръстът на международните цени обаче няма по какъв начин да не се отрази на вътрешния пазар на Америка, което ще докара до увеличение на цената на автомобилното гориво, а това от своя страна ще дръпне цените на всички категории артикули - от самун до електричество, тъй като, да вземем за пример, по-голямата част от въглищата за американските Топлоелектрическа централа се доставят с автотранспорт.

Преди месец, т.е. когато бяха наложени всички вероятни наказания против съветския нефт, Джо Байдън беше на публично посещаване в Саудитска Арабия, като лайтмотивът на пътуването беше явен и авансово прочут – да се реализира нарастване на петролния рандеман от Рияд. Посещението приключи на процедура с нищо, тъй като саудитците учтиво отхвърлиха да усилят производството. В света на панамериканската надмощие това беше като обществен пестник, само че тогава събитията последваха със скоростта на вихър.

Няколко седмици след описаните събития избухна нов скандал, който дефинитивно погреба очакванията на Вашингтон за помощ от близкоизточните шейхове. Англия, хазаин на тържественото заравяне на кралица Елизабет II, публично уведоми саудитския принц Мохамед бин Салман, че той е нежелана фигура и няма да бъде добре пристигнал.

Още тогава доста анализатори там предизвестиха, като пуснаха публикации под общо заглавие, че Западът в действителност е тласнал Саудитска Арабия в обятията на Русия. Британците, които заради географията и структурата на запасите в шелфа на Северно море са изцяло подвластни от вноса на въглеводороди, трябваше авансово да преценяват вероятните вреди от погребалния демарш, само че явно съюзническият дълг се оказа по-силен. Или Лондон просто беше оставен без конкуренция.

Случи се точно това, което Вашингтон най-вече не искаше. Добивът на нефт ще бъде понижен за неустановен интервал от време, което освен ще докара до непрекъснато високи цени в самите Съединени американски щати, само че и ще изключи опцията за финансово удушаване на Русия, която към този момент интензивно прокарва нови направления за доставка на своето черно злато. Казано по-просто, Москва няма да остане без пари и няма да дочака хлебни протести.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР