Докато неспокойни инвеститори се изтеглят от Каталуня от страх, че

...
Докато неспокойни инвеститори се изтеглят от Каталуня от страх, че
Коментари Харесай

"Ние не сме Каталуня" - ломбардците гласуват за повече автономия в неделя

Докато неспокойни вложители се изтеглят от Каталуня от боязън, че богатата област може да се отдели от Испания, различен европейски район, чиито политици в миналото водеха акция за самостоятелност, се пробват да ги привлекат. С приказки за автономност, а не за разединение.

Италианската област Ломбардия, промишлен мотор на страната и дом на финансовата ѝ столица Милано, ще гласоподава на референдум в неделя за повече автономност. Според нейния водач, който преди време искаше разединение от Италия, това би привлякло повече вложения.

Това може да стане за сметка на Каталуня, която е съперник на Ломбардия в конкуренцията за привличане на работодатели, бягащи от различен мъчителен европейски бракоразвод, Брекзит. Двата района се състезават за това да одобряват на своя територия Европейската организация за медикаментите (ЕМА), която би трябвало да напусне Обединеното кралство и да откри нов дом в Европейския съюз.

" Ние не сме Каталуня ", сподели регионалният шеф на Ломбардия Роберто Марони, в кабинета си със стъклени стени и панорамна панорама към Милано, на 36-ия етаж на наскоро издигнатата постройка на регионалната администрация. " Оставаме част от италианската страна с повече автономност, до момента в който Каталуня желае да стане 29-а страна членка на Европейския съюз. Ние не. Засега не. "

Говори за Каталуня като за съперник в някои връзки, само че споделя, че не прикотква съзнателно нейните компании. " Не сме във екстаз от това, че компаниите напущат Каталуня. Ще забележим какво ще стане, само че към момента не съм имал никакви запитвания от каталунски компании. "

Марони е член на управлението на партия " Северна лига ", която през деветдесетте години стартира акция за самостоятелна страна Падания, разпростряла се в северната част на Италия по поречието на река По - от Ломбардия на запад до Венеция на изток.

" Северната лига " към този момент не води дейна акция за разединение, само че провежда в ръководените от нея области Ломбардия и Венето, където се намира Венеция, референдуми за повече автономност, в това число за по-добра финансова договорка с централното държавно управление.

Парите са от голяма важност

Ако жителите на Ломбардия гласоподават с " да ", Рим не е задължен да извърши настояването, само че Марони сподели, че това ще му даде мощен мандат да договаря за по-добра договорка. " Ясно е - от колкото по-силна позиция повеждам договарянията, толкоз повече пари ще съумея да прибера вкъщи ", сподели той.

За Рим референдумът е непотребен, въпреки и разрешен от конституцията на Италия. Управляващата италианска Демократическа партия също е неутрална по въпроса, макар че най-малко един от нейните кметове в Ломбардия прикани да се гласоподава с " да ".

Подобно на Каталуня, Ломбардия съставлява до една пета от националната стопанска система и се оплаква, че централното държавно управление ѝ изразходва парите. Но за разлика от Каталуня, където стотици компании си реалокираха централите в други области на Испания след референдума за самостоятелност на 1 октомври, ръководителят на Ломбардия държи много по-мек курс и употребява самодейността си за автономност като средство за привличане на вложения.

 Бившият министър председател Силвио Берлускони, който поддържа референдума.
© Alessandro Garofalo, Reuters

Бившият министър председател Силвио Берлускони, който поддържа референдума.

Марони споделя, че Ломбардия заплаща годишно като налози 54 милиарда евро повече, в сравнение с получава от централните управляващи. Той желае да понижи разликата на половина. Обещава да употребява част от парите за научноизследователска и развойна активност, за поощряване на фамилни бизнеси и стартъпи, както и данъчни ваканции за привличане на огромни интернационалните компании.

На огромните мултинационални компании, обмислящи да влагат в Европа, ще каже: " Да знаете, че в случай че дойдете в Милано, две или три години няма да ви карам да плащате налози. " Рим обаче не е в позиция да позволи на най-силната в стопански проект своя област да се снабди внезапно с такива финансови привилегии, тъй като това ще сътвори заплаха за стопански колапс в така и така бедния Юг, споделят специалисти. " Това е игра с нулева сума ", сподели професор Лука Риколфи, специалист по федерализъм от Торинския университет.

Италия не би могла да оцелее

Джан Клаудио Бреса, държавен министър по районните въпроси в Рим, споделя, че въпросът не е просто да бъдат върнати пари.

Регионите би трябвало да покажат, че могат да поемат от националното държавно управление някои комунални услуги и да се оправят по-добре в даването им. Едва тогава се отпускат повече средства на нова самостоятелна област, които да я подкрепят да финансира тези спомагателни услуги.

" Италия е унитарна страна, учредена на взаимна фискална взаимност сред районите ", сподели Бреса. " За да вземе повече пари от страната, Ломбардия би трябвало да показва, че предлаганите услуги са по-добри от тези, които дава самата страна. Ако 27 милиарда евро би трябвало да бъдат употребявани за нещо друго от услуги, Италия не би могла да оцелее, несъмнено. "

 Марони в офиса си в Милано.
© Alessandro Garofalo, Reuters

Марони в офиса си в Милано.

Дори да се гласоподава всеобщо с " да " на неделните референдуми, специалисти не чакат бързи или трагични промени. Ломбардия ще счита за победа, в случай че успее да се нагърби с още няколко отговорности и се снабди с 1-2 милиарда евро в допълнение финансиране, сподели Риколфи от Торинския университет.

В политически проект, обаче, може да пламне напрежение сред богатия Север и бедния Юг и да отслаби заварката, крепяща тази страна, която до обединяването през 19 век е била цялост от дребни районни страни, говорещи редица диалекти. " Щом зачекнете въпроса какво заплащат северните райони, чакам ответна реакция от Южна Италия ", сподели Джовани Орсина, учител по история в римския университет " Луис-Гуидо Карли "./ Българска телеграфна агенция

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (73)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР