Само едно алкохолно питие на ден може да повиши кръвното налягане, установява проучване

...
Докато най-голямото увеличение се наблюдава при тежките пиячи, международният екип
Коментари Харесай

Докато най-голямото увеличение се наблюдава при тежките пиячи, международният екип от учени бяха „изненадани“ да открият, че пиенето на ниски нива също има ефект.

Високото кръвно налягане натоварва допълнително кръвоносните съдове, сърцето и други органи, като бъбреците, и постоянното високо кръвно налягане може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително инфаркти и инсулти.

Новото проучване, публикувано в Hypertension - списание на Американската кардиологична асоциация, видя изследователите да изследват данни от седем международни проучвания за пиенето и високото кръвно налягане, включващи повече от 19 000 души.

Обичайният прием на алкохолни напитки е регистриран на началото на всяко проучване и анализът се основаваше на грамове консумиран алкохол, а не само на броя напитки, които човек е изпил.

Учените откриха връзка между повишаването на систоличното кръвно налягане - което отбелязва силата при което сърцето изпомпва кръвта из тялото – и броя на дневните алкохолни напитки.

Паркът за приключенска ферма в Съри е принуден да затвори след избухването на E.coli заразява три деца

Дори хората, които пият по една алкохолна напитка всеки ден, показват връзка с по-високо кръвно налягане в сравнение с непиещите.

За средния възрастен високото кръвно налягане се счита за да бъде от 140/90 милиметра живачен стълб (mm Hg), според nhs.uk.

Проучването установи:

• Систоличното кръвно налягане – горното число – се повиши с 1,25 mm Hg при хора, които консумират средно по 12 g алкохол на ден
• Хората, които консумират 48 g алкохол на ден, отбелязват средно увеличение от 4,9 mm Hg
• Мъжете, които консумират 48 g алкохол на ден, виждат диастоличното ( най-долното число) повишаване на кръвното налягане със средно 3,1 mm Hg

„Няма благоприятни ефекти“ при възрастни, които са пили малко алкохол

Те също откриха повишаване на диастоличното кръвно налягане - съпротивлението на кръвния поток в кръвоносните съдове между ударите на сърцето, когато кръвта се изпомпва около сърцето - при мъжете, но не и при жените.

Старши автор на изследването професор Марко Винчети от медицинското училище на университета в Модена и Университетът Reggio Emilia в Италия каза: „Не открихме благоприятни ефекти при възрастни, които пият малко алкохол, в сравнение с тези, които не пият алкохол.

„Бяхме донякъде изненадани да видим, че консумацията на вече- ниското ниво на алкохол също е свързано с по-високи промени в кръвното налягане с течение на времето в сравнение с липсата на консумация - макар и много по-малко от повишаването на кръвното налягане, наблюдавано при тежките пиячи.

„Препоръчва се ограничаване на приема на алкохол и избягването му още по-добре.“

Прочетете повече от Sky News:
Играчката за кучета на „лошите шпаньоли“ не може да имитира тази на Джак Даниел

Изследователите добавиха, че алкохолът не е единственият фактор, който може да повлияе на кръвното налягане.

Проучването включва повече от 19 548 души от САЩ, Корея и Япония, които са били проследявани в продължение на поне пет години.

Докато лекарствата, които могат да помогнат с съществува високо кръвно налягане, могат да се направят редица промени в начина на живот, включително редовни упражнения и намаляване на кофеина.

Реджина Гиблин, старша кардиологична медицинска сестра в British Heart Foundation, каза, че ако пиете алкохол, това е " важно е винаги да спазвате указанията за до 14 единици алкохол всяка седмица."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР