Докато най-големите глобални енергийни търговски къщи в света се подготвят

...
Докато най-големите глобални енергийни търговски къщи в света се подготвят
Коментари Харесай

Какво да правят с парите си? Голям проблем за глобалните енергийни търговци

Докато най-големите световни енергийни търговски къщи в света се приготвят за най-голямата си годишна среща в промишлеността тази седмица в Лондон, те са изправени пред възходящ проблем: какво да вършат с парите си.

Повечето търговски къщи, които са частна благосъстоятелност и се управляват от техните чиновници, разкриват малко информация за своята парична позиция, личен капитал или дивиденти, написа Reuters.

Но съгласно повече от 10 търговски и банкови източника и калкулации на Ройтерс, Vitol, Trafigura, Mercuria и Gunvor дружно разполагат с милиарди долари, даже след изплащането на рекордни дивиденти.

" Ние вземаме доста по-малко заеми от банки и чакаме положителни капиталови благоприятни условия. Но те са слаби, изключително в губещата зелена сила ", сподели изпълнителен шеф на една от водещите търговски къщи, който отхвърли на организацията да бъде назван.

Търговските къщи, които към този момент управляват огромни области от световните пазари на нефт, газ и електрическа енергия, намират за мъчно да порастват, до момента в който слабата възвращаемост през последните години на активите за вятърна, слънчева и атомна сила раздразни някои вложители.

Проблемът с паричните средства евентуално ще бъде една от тематиките на масата, когато търговците се събират за приеми и празненства в балните зали и кръчмите в Лондон за Международната енергийна седмица.

Vitol, най-големият търговец в света, е нараснал общия си личен капитал до 26 милиарда $, даже откакто изплати 5 милиарда $ рекордни дивиденти. Като преди този момент завоюва 15 милиарда $ през 2022 година, демонстрира неговият непубличен баланс, който беше забелязан от Ройтерс.

А личният капитал евентуално ще нарасне покрай 30 милиарда $ въз основа на резултатите от 2023 година, в случай че Vitol се придържа към прехвърлянето на забележителна част от неразпределената облага към личния капитал, споделиха два банкови източника, осведомени с представянето на компанията.

Междувременно Mercuria и Gunvor са натрупали по към 6 милиарда $ капитал и неразпределени облаги през последните години, оповестиха източници, осведомени с техните резултати.

Данните за личния капитал на Vitol, Mercuria и Gunvor не са докладвани по-рано. И трите компании отхвърлиха коментар на Ройтерс.

Съперникът Trafigura разкри в последния си отчет, че капиталът му е повишен съвсем 2,5 пъти до 16,5 милиарда $ през последните 4 години.

Капиталът на огромните търговски къщи към момента е по-нисък от петролните компании като Shell със 188 милиарда $ или BP с 85 милиарда $, съгласно последните им доклади.

Допреди десетилетие множеството трейдъри избраха да имат малко активи, ниски финансови или парични позиции и да изплащат по-голямата част от облагите си под формата на дивиденти на своите чиновници акционери.

Изключение беше Glencore, която стартира да търгува като Maрк Рич през 70-те години и последователно натрупва активи във въглища и метали. Компанията стана обществена през 2011 година, набирайки 11 милиарда $.

Общият личен капитал се пресмята като разликата сред активите, в това число неразпределената облага, и пасивите и е основен за установяване на цената на една компания.

Търговските къщи закупиха активи през последното десетилетие, от петролни рафинерии до вятърни паркове и железни мини, употребявайки облаги и пари, взети назаем от банки, като в същото време поддържаха ниски паричните си запаси.

Това се промени през 2022 година, когато цените на газа скочиха, откакто доставките на съветски газ за Европа спаднаха вследствие на западните наказания, които имаха за цел да санкционират Москва за нейната инвазия в Украйна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР