Докато наблюдавала сектор от небето с особено голямо струпване на

...
Докато наблюдавала сектор от небето с особено голямо струпване на
Коментари Харесай

Ново откритие промени представата ни за черните дупки

Докато следила бранш от небето с изключително огромно скупчване на ярки галактики, интернационална група от астрономи открила, че 40 % от черните дупки в центровете на въпросните галактики са с маса, надвишаваща 10 милиарда пъти слънчевата, заяви Лайф.
Тази анормално висока централизация на толкоз тежки обекти е несъвместима с общоприетата доктрина, че черната дупка пораства дружно със своята вселена. Учените допускат, че е допустимо сходни черни дупки да са се формирали преди появяването на своите галактики, оповестява Българска телеграфна агенция.
Наблюденията сочат, че на процедура в центъра на всяка вселена, в това число на Млечния път, има свръхмасивна черна дупка. Досега се смяташе, че подбна черна дупка и нейната вселена се раждат и порастват по едно и също време. Това виждане е изцяло съвместимо с това, което се случва в нашата вселена. Черната дупка в центъра на Млечния път е единствено няколко милиона пъти по-масивна от Слънцето. Тя може да е натрупала масата си след раждането на нашата глактика.
Сега астрономите изследвали фотоси на далечни галактики и установили, че 40 % от свръхмасивните черни дупки в тях са с маса, която надвишава тази на 10 милиарда слънца и е хиляди пъти по-голяма от онази на черната дупка в центъра на Млечния път.
И по-рано са откривани сходни черни дупки, само че единствено поединично. Това навежда на мисълта, че астрономите са следили мигрираща черна дупка, която натрупва маса в своята вселена, а по-късно вследствие на междугалактичен конфликт се слива с друга черна дупка.
Учените означават, че сходно скупчване на свръхмасивни черни дупки на процедура е несъвместимо със съществуващата парадигма за еволюцията на галактиките и черните дупки. Изглежда, че методът, по който черните дупки са натрупали масата си, не подхожда на досегашните догатки. Възможно е сходни черни дупки да са се появили до самите галактики. Как се е случило това и въз основа на какво черните дупки са натрупали масата си не е ясно.
Ще би трябвало да се преразгледат съществуващите теории за еволюцията на черните дупки с изключително огромна маса. Предполага се, че галактиките значително се образуват и порастват под въздействието на черните дупки в центровете си. Затова сходно преразглеждане може да стане причина да се хвърли взор върху историята на галактиките по друг метод.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР