Докато лидерите от Европейския съюз обсъждат фонда за подпомагане на

...
Докато лидерите от Европейския съюз обсъждат фонда за подпомагане на
Коментари Харесай

Мицотакис ще се стреми да осигури около 32 млрд. евро от Фонда за възстановяване за Гърция

Докато водачите от Европейския съюз разискват фонда за подкрепяне на засегнатите от пандемията страни - първата физическа среща от високо ниво откакто пандемията застигна континента - министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис ще се стреми да обезпечи към 32 милиарда евро безплатни средства и заеми за страната, написа електронното издание на атинския вестник Kathimerini. 

Мицотакис, който дойде в Брюксел на 16 юли, разказа първичното предложение на Европейската комисия, което планува 22,6 милиарда евро безплатни средства и 9,4 милиарда заем за Гърция, като „ доста позитивно “. На срещата Мицотакис ще се стреми да подсигурява, че съотношението на безвъзмездните средства и заемите ще остане непроменено.

Съществуват някои опасения по отношение на предлагането на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, което планува обвързването на част от финансирането с темпа на напредък на стопанската система. Тъй като прогнозата за Гърция през тази и идната година е за внезапна криза, сходен ход не би бил преференциален за Атина, написа Агенция " Фокус ". 

Тъй като диалозите ще се концентрират по-широко върху бюджетните въпроси, се чака да се разиска и финансирането за други области. В коментар пред кореспонденти в Атина, представителят на държавното управление Стелиос Пецас означи, че бежанските и миграционните потоци остават едно от най-големите провокации пред Европейски Съюз.

Предложението на Мишел планува понижаване на фонда за външните граници на Европейски Съюз до 5,5 милиарда от 11 милиарда евро.

Въпреки че дейностите на Турция в Източното Средиземноморие и провокативното й решение да трансформира " Света София " в джамия не са в формалния дневен ред на договарянията, чака се Мицотакис обърне внимание на тези въпроси на фона на по-широкото разискване на последните ходове на Анкара. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР