Докато китайското правителство все повече засилваше яростната си атака срещу

...
Докато китайското правителство все повече засилваше яростната си атака срещу
Коментари Харесай

От бум до ефект на бумеранга

Докато китайското държавно управление от ден на ден засилваше гневната си офанзива против софтуерните компании в страната напролет и лятото на 2021 година, бизнес водачите, анализаторите и вложителите не спираха да се питат по кое време всичко това ще спре. Повече от 1 трлн. $ бяха изтрити от общата пазарна капитализация на едни от най-големите интернет групи в света - като Tencent, колос в областта на обществените медии и игрите, и Alibaba, която е флагманът на китайската е-търговия. Цели бизнес модели, да вземем за пример онлайн уроците, бяха изхвърлени на боклука.

Инвеститорите имаха потребност да чуят, че краят на всичко това се вижда. Но на 8 август комунистическата партия разгласи петилетен проект за реформиране на китайската софтуерна промишленост, който накара даже най-оптимистичните наблюдаващи на бранша да се схванат, че абразивните промени ще продължат и през 2022 година

С идването на новата година огромни елементи от китайската стопанска система станаха обект на регулаторни репресии. Президентът на Китай Си Цзинпин пренаписа разпоредбите по какъв начин работи стопанската система и по какъв начин се действа с данните, които фирмите събират. Това означаваше и да бъдат ударени някои от най-известните магнати в страната, като създателя на Alibaba Джак Ма, а други като колоса в областта на споделеното пътешестване DiDi Global да бъдат подчинени със мощ. Скоростта, с която се вършат промените, значи, че фирмите в области като финтех кредитирането, е-търговията, самоуправляващите се коли, обществените медии и видеоигрите ще би трябвало да преразгледат методите, по които вършат пари и ръководят данни.

Всичко това ще докара до две огромни промени през 2022 година Първата ще е спадът в доходността на китайския софтуерен бранш. Националните колоси в областта на интернета и електронната търговия бяха златна мина за вложителите в продължение на години. Това ще се забави, защото някои от промените, осъществени през 2021 година, ще се отразят на облагите през 2022 година
Реклама
Също по този начин не всички браншове са третирани по равносилен метод. Един от рисковите образци е по какъв начин някои от доставчиците на частни уроци онлайн биват принуждавани да се трансформират в организации с нестопанска цел. Видеогеймингът също е ударен. През септември регулаторните управляващи разпоредиха, че фирмите за игри, в това число на Tencent, би трябвало да престанат да се концентрират върху облагите, а вместо това би трябвало да се насочат към битката с пристрастяването измежду подрастващите. Индустрията за къси видеа, доминирана от компании като ByteDance, Kuaishou и Bilibili, също може да стане обект на сходно отношение. Очаквайте през 2022 година фирмите в тези области да генерират слаба възвръщаемост.
Автор: Капитал
Междувременно Alibaba, Pinduoduo и jd.com, които са най-големите китайски групи за електронна търговия, са принудени да се откажат от доста свои монополни практики, които крепяха облагите им в предишното. Meituan - " суперприложение ", фокусирано върху доставките на храна, получи заповед да обезпечава по-добре своята войска от водачи. Подобни промени обаче ще подкопаят облагите на фирмите и ще ограбят цената на акциите им. Очаква се, че съотношението цена/печалба при Tencent ще спадне от 32 през 2020 година на 24 през 2022 година, твърди брокерската компания Bernstein.

Втората смяна ще бъде обвързвана с методите, по които китайските софтуерни групи набират капитали. Нито китайските, нито американските регулатори желаят китайските компании да излизат на борсата в Ню Йорк. Дори първичните обществени предлагания на акции в Хонконг доближават нови равнища на риск. Китайските регулатори се афишират против " безразборната финансова агресия " на софтуерните компании. На среща сред главните китайски регулатори в тази сфера от 30 август е било маркирано, че първичните ограничения против бранша, наподобява, имат триумф.

През 2022 година апетитът на американските вложители за китайски софтуерни компании с опияняваща оценка обаче надали ще се възвърне. Все отново очаквайте няколко огромни IT компании да излязат на борсата в Хонконг, въпреки и на по-ниски ценови равнища. Анализаторите в капиталовата банка Morgan Stanley дефинират протичащото се в Китай като " нулиране " на цяла промишленост. Тъй като китайските софтуерни компании ще би трябвало да се приспособят към нова действителност с по-затегнат държавен надзор, цената им за вложителите неизбежно ще бъде по-ниска.
Реклама
2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР