Докато инфлацията в Германия се покачва до най-високото си ниво

...
Докато инфлацията в Германия се покачва до най-високото си ниво
Коментари Харесай

Невиждана инфлация в Германия

Докато инфлацията в Германия се повишава до най-високото си равнище от три десетилетия, Симон и Лена Вендланд, родители на новородени близнаци, споделят, че животът им е станал по-несигурен. Техният снабдител на електрическа енергия преди малко е оповестил, че удвоява цените на тока, а цените на парцелите наподобяват " много страшни ".

" Не знаем до каква степен ще ни докара това ", сподели Симон Вендланд пред Агенция Франс Прес.

От силата и храната до хартията и наемите - цените безмилостно се повишават както в Германия, по този начин и в цяла Европа. По последни данни инфлацията в най-голямата стопанска система в Европа е 5% на годишна база, което е невиждано равнище през последните 30 години.

Най-продаваният вестник в страната " Билд " упреква Европейската централна банка, че не е съумяла да овладее цените и даже е съдействала за казуса с политиката си на евтини пари.
свързани новини37876на 03.11.2021
Базираната във Франкфурт ЕЦБ твърди, че нейните рекордно ниски лихвени проценти и програмата за незабавно изкупуване на облигации на стойност 1,85 трилиона евро са нужни, с цел да поддържат стопанската система, опустошена от рецесията с ковид.

В Германия обаче спестителите считат, че политиката на ЕЦБ на нулеви лихвени проценти понижава цената на техните активи.

Неотдавна " Билд " назова ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард " Мадам Инфлация ", като съобщи, че тя " носи облекла на Шанел ", само че " се подиграва със ориста на пенсионерите, чиновниците и спестителите ", макар че самата председателка на централната банка изрази угриженост от повишението на цените на главните хранителни артикули в супермаркетите.

Със своята ултрахлабава парична политика през последните години ЕЦБ от дълго време е чудовище за немските спестители.

" Билд " беше нарекъл предшественика на Лагард Марио Драги " Драгила ", сравнявайки го с върколак, който " изсмуква сметките до последната капка ".

След разрушенията, породени от инфлационните рецесии през 20-те и 70-те години на предишния век, германците имат затвърден боязън от инфлацията, споделя икономистът от ING Карстен Бржески.

Многократното изказване на Лагард, че неотдавнашните скокове на цените са преходни, се посреща с съмнение в най-многолюдната европейска страна.

" Според госпожа Лагард ще преодолеем всичко доникъде на идната година, само че това е единствено нейната версия ", сподели Марлот Крьобер, 72-годишен някогашен преподавател.

Германските банкери също показаха песимизъм във връзка с оценката на Лагард.

" Има от ден на ден и повече индикации, че този скок на цените не е краткотраен и ще би трябвало да живеем с него и след тази година ", сподели шефът на " Комерцбанк " Манфред Кноф.

Кристиан Севинг, негов сътрудник от " Дойче банк ", по сходен метод прикани централните банки да " намерят метод да излязат от тяхната доста удобна парична политика ", и то " колкото по-скоро, толкоз по-добре ".

Последен бранител

Ръководителят на централната банка на Германия Йенс Вайдман неотдавна хвърли бомба, като разгласи, че ще подаде оставка от авторитетната " Бундесбанк " в края на тази година. Вайдман, който оглавяваше " Бундесбанк " в продължение на десетилетие, постоянно беше считан за уединен глас против ултрахлабавата политика на ЕЦБ. Така че с неговото овакантяване " последният бранител на немски спестител си отива ", съобщи вестник " Ди Велт " в респект към основния банкер.

Въпреки това анализаторите настояват, че с политиката си ЕЦБ е осигурила просперитета на еврозоната.

" Критиците не помнят, че институцията също по този начин подсигурява стопанската система да продължава да получава поддръжка, еврозоната да се резервира и немският пазар на труда да е в напредък, невъобразим от 20 години ", споделя Бржески.

Служителите също се възползват от мощната стопанска система, до момента в който страната съумява да вземе заеми при негативни лихви.

Поради това някои консуматори към момента са в лагера на ЕЦБ.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР