Докато имам ум в главата и се чувствам здрава, смисълът

...
Докато имам ум в главата и се чувствам здрава, смисълът
Коментари Харесай

85 години от рождението на кралицата на българското кино Невена Коканова

" Докато имам разум в главата и се усещам здрава, смисълът на моя живот ще бъде театърът. Киното е различен свят, в който би могъл да съществуваш или не, там работят други правила и закони на използването на един създател. За мен театърът е всичко и той осмисля живота ми ", споделя Невена Коканова (1938-2000) в изявление за 21-ия брой на списание " Паралели " през 1991 година.

Днес се навършват 85 години от рождението на именитата българска актрисата. Тя е родена на 12 декември 1938 година в Дупница. Кариерата ѝ започва през 1957 година, когато изиграва роля във кино лентата " Години за обич " и влиза в трупата на Ямболския трагичен спектакъл.

През годините Коканова се превъплъщава в десетки функции, като пресъздава едни от най-запомнящите се женски облици в българското кино. Сред тях са Ирина от екранизацията на романа " Тютюн " (1962), Лиза от " Крадецът на праскови " (1964), Неда от " Отклонение " (1967), Герда от " С мирис на бадеми " (1967), Тинка от " Момчето си отива " (1972) и други

Театралните функции на актрисата са свързани със сцените на Драматичен спектакъл " Рачо Стоянов " в Габрово, Драматичен спектакъл " Сава Огнянов " в Русе, Сатиричен спектакъл " Алеко Константинов " и столичния Театър 199.

Невена Коканова се омъжва за известния български режисьор Любомир Шарланджиев (1931-1979). Има щерка – Теодора.

През месец септември тази година списание ЛИК, изданието на Българската телеграфна организация (БТА), издаде тематичен брой, отдаден на двете звезди на българското кино и спектакъл Невена Коканова и Стефан Данаилов. Припомняме някои от акцентите в него, отдадени на именитата актриса.

За началото на актьорския път

" В контакта със феновете си аз се чувствам жива ", споделя Невена Коканова на 31 март 1993 година пред журналистката Катя Петкова в предаване от рубриката " Звездите са тук " на Българското национално радио. Думите на актрисата " оживяват " на страниците на списание ЛИК с помощта на файл, възложен на изданието от Златния фонд на БНР.

По време на диалога Коканова споделя за началото на актьорския си път. " Бях прекомерно млада, преди малко приключила гимназия, когато стъпих на сцена за първи път, и в този момент преглеждам това време от дистанцията на толкоз години, в действителност единствено с трогване. Какво съм осъзнавала? Нищо, евентуално. Само че съм имала повод да ходя по някакъв път, по който вървя и през днешния ден ", споделя актрисата.

" Аз и до ден сегашен съм уверена в своите качества, храня положителни очаквания постоянно, към всяка роля, към която приближавам. Но постоянно подозрението ме съпровожда от едната страна и евентуално това ме прави по-будна ", добавя тя.

В Кан през 1963 година

През месец май 1963 година Българска телеграфна агенция изпраща специфичен сътрудник за 16-ото издание на Международния кинофестивал в Кан. Откриваме негови изявления в бюлетините от " Международна информация ", които наблюдават развиването на фестивала и българската делегация, която взе участие в него.

Фестивалът започва на 9 май и е с дълготрайност две седмици. В него вземат участие 32 страни с 28 игрални и 25 късометражни кино лентата. България се включва с кино лентата " Тютюн " и късометражния филм " Букет звезди ", режисура на Радка Бъчварова по сюжет на Анжел Вагенщайн.

" Прожекцията на българския филм " Тютюн " на Международния кинофестивал в Кан преди малко е приключила късно нощес, когато един от световноизвестните писатели на модерна Франция, членът на Френската академия Андре Мороа, спря при изхода на залата изпълнителката на основната роля Невена Коканова, стисна ѝ сърдечно ръката и съобщи: " Присъствах на една забавна прожекция. Намирам кино лентата за добър и приветствам красивата артистка за огромните ѝ достижения ", написа кореспондентът на Българска телеграфна агенция на 14 май. Той добавя, че именитият публицист, който е член на журито, пожелава да се фотографира за спомен дружно с Коканова, която му е направила мощно усещане. " Това беше първата високо авторитетна оценка за " Тютюн ", с който българското киноизкуство се показа на тазгодишния фестивал в Кан ", написа още в информацията на Българска телеграфна агенция от събитието.

За времето в сатиричния спектакъл

" Много желая да кажа на моите фенове за какво останах толкоз време в Сатиричния спектакъл ", споделя Невена Коканова пред списание " Паралели " през 1991 година.

" Навремето, когато Боян Дановски ме предложения на тази сцена, не стори това на вятъра и аз разбрах какъв брой умен е бил. Той познаваше моя очебийно трагичен жанр и като добър възпитател си разреши да разчупи гения ми и да извлече от него някои и други неща от моето амплоа. Тук аз се доизграждах в една атмосфера на бездънен професионализъм, тъй като нашата генерация помни какъв беше тогава Сатиричният спектакъл. Успявах да усетя тънкостите и стилистиката, с които би трябвало да служа си на тази сцена ", споделя актрисата. " А това беше в плюс за мен. Сега съм уверена, че във всяка роля мога да вложа привкуса на пъстрота свят, тъй като той не е единствено покруса, нито пък единствено комедия ", добавя тя.

Последно довиждане

На 3 юни 2000 година в 13:50 часа в Правителствена болница умря актрисата Невена Коканова, оповестяват от болничното заведение и допълват, че тя е страдала от нелечимо хронично заболяване.

На 5 юни Невена Коканова е изпратена с продължителни овации като след театър след опелото в църквата " Свети Седмочисленици ". Около 3000 души се покланят пред паметта на огромната дама на българското кино и спектакъл в Сатиричния спектакъл.

Споменът в Иглика

Село Иглика, Габровско, е наричано още " каменното село " поради типа на къщите и дуварите им, построени от камък. Старинният тип на постройките е непокътнат и до през днешния ден. В началото на 80-те години на предишния век точно този исторически образ на селото очарова известната актриса и тя си купува къща тук.

Споменът за Невена Коканова – за трудолюбието ѝ, за топлото ѝ и приятелско отношение, за радостния манталитет и за хубостта ѝ, към момента се пази от познатите и приятелите ѝ в Иглика.

Благодарение на връзката на актрисата с мястото селото се трансформира и в фон на два кино лентата с нейно присъединяване – " Вечери в Антимовския хан " и " Вампир ". Днес читалището в Иглика носи името на Невена Коканова и съхранява книгите от персоналната ѝ библиотека, дарени от щерка ѝ Теодора. По стените на читалището са окачени и скици, рисувани от самата Невена, предоставени от нейния добър другар, археолога Дикран Балабанян.

След гибелта на актрисата Балабанян провежда празнувания в нейна памет в Иглика, където през лятото кани близки, другари и сътрудници на Коканова. Сега настоятелството на читалището е поело организацията, само че традицията продължава. И тази година – на 26 август, селото се оживи от загатна за именитата актриса. За да я почетат, в Иглика дойдоха нейни другари, съседи и сътрудници. Сред гостите бяха режисьорът Павел Павлов, артистът Васил Банов, журналистът Георги Тошев и актрисата Мария Статулова. На честването участва и екип на списание ЛИК.

" Чета и чувам какъв брой велика актриса е била Невена. Искам да ви кажа, че не е правилно. Тя не беше велика. Тя беше единствената божествена актриса. И нито една римска императрица не заслужава тази купа колкото нея ", споделя Дикран Балабанян, представен на страниците на списание ЛИК.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР