Докато Илон Мъск се опитва да се справи с Twitter

...
Докато Илон Мъск се опитва да се справи с Twitter
Коментари Харесай

Липса на кадри притиска берлинския хъб на Tesla до стената

Докато Илон Мъск се пробва да се оправи с Twitter след всеобщите уволнения през ноември, неговата водеща компания Tesla също се сблъсква с проблеми с личния състав в световен мащаб. От средата на юни свободните работни места са се удвоили, а в най-новата „ гигафабрика “ в Германия има и напуснали чиновници.    Когато тя беше открита в Берлин през март, имаше за цел да създава по 5000 автомобила седмично до края на тази година. Реално обаче фабриката е надалеч от постигането на задачите си, откакто се сблъска със съществени проблеми с набирането на личен състав. Досега компанията е съумяла да наеме единствено 7000 души от плануваните 12 000. Тази липса на личен състав е съчетана с неизпълнени индустриални цели – през 2022 година Мъск съобщи пред немски медии, че чака да създаде половин милион електрическия автомобил в Берлин през 2022 година   Според някогашни и сегашни чиновници на гигафабриката компанията губи и опитни фрагменти, написа Wired. Те споделят, че казусът с напусканията е обвързван с ниското възнаграждение и неопитното ръководство на фабриката в мощно конкурентния немски индустриален бранш.   Настоящ чиновници, поискал анонимност от боязън да не загуби работата си, разказва берлинската гигафабрика като " цялостен безпорядък ". " Някои хора излизат в болнични по-дълго, в сравнение с в действителност са работили. Има хора, които не съм виждал да работят в интервали от три седмици до шест месеца. Много от тях го вършат, тъй като нямат мотивация ", споделя той. Проблем са и неприятните условия на труд. 

В международен мащаб Tesla записва рекорден брой свободни работни места за годината през ноември, обявявайки съвсем 7 500 незаети позиции. Това е два пъти повече от тези в средата на юни, съгласно данни от уеб страницата на компанията. Въпреки че множеството от тези свободни работни места са в Съединени американски щати, Германия е на второ място, като на 11 ноември в завода в Берлин са оповестени 386 свободни работни места, в това число едно за " експерт по набиране на личен състав с огромен размер ".
Местни експерти по труда настояват, че е малко евентуално Tesla да успее да откри по-квалифицирани служащи, с цел да запълни незаетите позиции, защото тя се смята за неприветлив шеф в мощно синдикализирания немски авто бранш и влиза в директна конкуренция с Volkswagen за квалифицирани служащи в региона на Берлин.    Според немския синдикат на металурзите - IG Metall, Tesla заплаща с 20% по-малко от сходните предприятия въз основа на длъжностните характерности. Представителката на IG Metall Биргит Дитце написа в известие за пресата през юни: " От дейни членове на IG Metall знаем, че набирането на личен състав в гигафабриката не се случва с плануваната скорост ".

Холгер Бонин, шеф на проучванията в Института по стопанска система на труда със седалище в Бон, разяснява, че това е проблем на профилирания пазар на труда в страната като цяло. Още повече, че квалифицираните служащи в района на Берлин могат елементарно да пътуват до главния цех на Volkswagen във Волфсбург вместо да се преценяват с изискванията на Tesla.
" По принцип немският пазар на труда има рекордна претовареност макар коронавирус и инфлацията. Навсякъде има дефицит на квалифицирани служащи ", споделя Бонин. " Всеки, който би могъл да бъде нает, към този момент е нает. Това прави доста мъчно запълването на свободните работни места. "     Около 10 % от служащите в гигафабриката са чужденци, най-вече от прилежаща Полша. Tesla се надяваше да притегли повече полски служащи, като за задачата даже нае полскоговорящи мениджъри за наемане на личен състав в гигафабриката си, която се намира единствено на 100 км от границата. Но полските медии оповестяват, че тези очаквания са били попарени от условието на Tesla за притежаване на немски език.   Набирането на личен състав е следващото предизвикателство пред берлинската гигафабрика на Tesla, която към този момент се сблъска с голям брой компликации. Преди да бъде открита от компанията трябваше да се оправят с екологични митинги и забавяния на градежа поради редица тъжби – от застрашаване на хабитатите на гущери до обезлесяване и замърсяване на водата. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР