Докато икономическият министър обявяваше новите планове, служители на Емко протестираха

...
Докато икономическият министър обявяваше новите планове, служители на Емко протестираха
Коментари Харесай

Държавата измисли нова схема за придобиване на "Дунарит"

Докато икономическият министър обявяваше новите проекти, чиновници на " Емко " стачкуваха пред Народното събрание с плакати с лика му.

© Анелия Николова Още по тематиката
Служители в оръжейния цех " Емко " още веднъж ще стачкуват

Директор в компанията упрекна икономическия министър, че е разпоредил държавното " Кинтекс " да скъса договорите си с военното дружество
13 сеп 2017
Когато страната изиска...

Опитът за национализация на Дунарит
1 сеп 2017
Цялото Борисово войнство против " Дунарит "

След като Пеевски не съумя да овладее военния цех, страната изкупи вземането му и също се опитва, само че компанията стремително изплати дълга си
31 авг 2017
Държавата влезе в комплицирана скица по преодоляване на " Дунарит "

Компания към икономическото министерство през няколко медиатора купува за 47 млн. лева вземането, посредством което Пеевски опитваше да блокира договорката с " Емко "
28 авг 2017
След мен и гърмеж

Атаката по лиценза на " Дунарит "
18 авг 2017

След като в края на август Държавната консолидационна компания (ДКК) не съумя да осъществя своя проект А за преодоляване на русенския оръжеен цех " Дунарит ", бързо е наведен в деяние нов опит. Детайлите по последните дейности бяха изложени от икономическия министър Емил Караниколов на незабавно призован брифинг, редом с течащия пред Народното събрание митинг на служащи в " Емко " против отнетия лиценз за търговия на сдружението и прекратените му контракти от държавния боен търговец " Кинтекс ". Проблемите на " Емко ", което претендира, че е актуалният притежател на " Дунарит ", започнаха в края на юли, откакто притежателят му Емилиян Гебрев и шефовете на русенския цех се снабдиха с обвинявания от прокуратурата.

Операция " Овладяване 2.0 "

Новата тактичност на ДКК има сходства както с несполучливия опит от август, по този начин и с метода, по който тя закупи акциите на различен обвързван с КТБ актив - " Авионамс ". Това стана през май 2016 след обществена обмен, инициирана от синдиците на банкрутиралата банка против притежателя на авиоремонтния цех - " Хедж инвестмънт България ". Тогава ДКК заплати 29 млн. лева и след месеци обжалване влезе във притежание напролет на 2017 година

По думите на Караниколов предходната седмица синдиците на КТБ са оповестили обществена обмен на вземания от " Хедж инвестмънт България ", по които солидарни длъжници са " Авионамс " и " Кемира ". Последното има 99.5% от " Дунарит ", които " Емко " твърди, че е придобил. Върху тях има запори от КОНПИ и Национална агенция за приходите, а до неотдавна и искания от свързаната с Делян Пеевски офшорка Viafot Limited, поради които се водят комплицирани регистърни битки и опитите за регистриране на каквото и да е решение неизбежно стигат до съда. При първия си ход в посока национализация на " Дунарит " страната изкупи точно вземането на Viafot за към 47 млн. лева (минало през медиатор, а след това и през самата КТБ), само че русенското сдружение изплати този дълг дружно с лихвите и по този начин отпаднаха основанията ДКК да се впише като заложен заемодател и вероятно да пристъпи към осъществяване.

" Ние участвахме в тази обществена обмен, защото за част от тези вземания, за 42 млн. евро, взаимен дебитор с изключение на " Кемира " е " Авионамс " и в случай че някой ги бе придобил, можеше да се тръгне на осъществяване против " Авионамс ". Във връзка с това ДКК съобщи интерес да взе участие, на самия търг не се яви никой и според нормативната база можеха незабавно по-късно да стартират договаряния ", съобщи Караниколов. " Вземанията бяха към 82 млн. лева, продажната цена беше 67 млн. лева На идващия ден ДКК купи тези отговорности на директно договаряне за 38 млн. лева Оттук насетне извършихме и спомагателна инспекция и се откри, че " Хедж инвестмънт България " и надлежно и " Кемира " и " Авионамс " дължат към други сдружения към 50 млн. лева, за които не мога да разясня. ДКК ще насочи осъществяването си към акциите на " Дунарит ", притежавани от " Кемира ", и ще направи опит на пазарен принцип да придобие тези акции ", изясни още министърът.

Потайните синдици

Емил Караниколов разгласи, че е внесъл сигнал в прокуратурата против предходни шефове в държавната " Кинтекс " и стартира инспекция за всичките й контракти за 10 години обратно.

Фотограф: Надежда Чипева Така обрисуваният проект за деяние още един път демонстрира тясното съдействие сред синдиците на КТБ и страната в дейностите й по проблема. Въпреки уверенията на Караниколов, че търгът е свикат по законовия ред, в действителност за него се разбра чак от думите на самия министър. Тук казусът е частично и нормативен. Според наредбите на Закона за банковата неплатежоспособност известието за търг за обмен на имущество " се разгласява посредством слагането му на място за известия, несъмнено от синдика, на мястото, където се намира движимостта или където се съхранява документите по отношение на правото - предмет на обществена обмен, на мястото, където ще бъде осъществена обществената обмен, на избраните за това места в постройката на съда по несъстоятелността и в постройката на общината по местонахождението на движимостта - обект на продажба ".

Това прави много комплицирано да се следи какво се продава, без да се обикалят и оглеждат стени на ведомства. Затова е планувано и че " когато оценката на движимостта или правото е над 20 000 лева, известието за обществена обмен се разгласява в един централен всекидневник минимум 10 дни преди проданта. " В 21-и век и при броя национални издания това също е трудоемко начинание. Затова и надали има спънка информация да се разгласява и на уеб страницата на КТБ (където има такава секция и такива разгласи от началните интервали на несъстоятелността), което явно би имало по-добра видимост. Логично задачата на синдиците би трябвало да е да има оптимален интерес, който би разрешил и оптималната цена. Вместо това с покриването на законовия най-малко резултатът е търг, на който никой не се е явил, и продажба на цена под половината от номинала на вземането, което значи и по-малко средства в масата на несъстоятелността.

Натискът по другите фронтове

Втората интервенция на ДКК също надалеч не е обезпечена и бърза и съвсем несъмнено ще премине през нова поредност правосъдни обжалвания. Вероятно по тази причина и не престават на тип координираните старания на страната да води война на безсилие с " Емко ". Дружеството продължава да е без лиценз за търговия, като оттова упрекват, че макар отстранените установени нарушавания се вършат нови инспекции по правилник единствено и единствено за да се открият някакви минимални нередности. Караниколов обаче отхвърли тези обвинявания и оправда отнемането на лиценза със отбрана на сигурността на самите служащи и обществото.

Той отхвърли и да е разпореждал на подопеченото му държавно сдружение " Кинтекс " да приключва договорите си с " Емко " по огромна поръчка за Индия, като изясни, че решението е на управлението на сдружението, откакто е анализирало риска. Паралелно с това обаче той разгласи договорите с " Емко " за неизгодни и сподели, че е внесъл в прокуратурата сигнал против по-предишното управление на държавния търговец, което ги е сключвало. Според Караниколов въпросните муниции могат да се създават с изключение на от " Емко " и от " Дунарит ", и от ВМЗ. Тогава обаче не са търсени предложения от другите производители, което по разбор на министерството е можело да понижи цената с 5-10%. " Тези хора ще би трябвало да дават отговор за какво е заобиколен държавният ВМЗ ", сподели Караниколов.

Той не назова каква наказателна клауза дължи " Кинтекс " на " Емко ", само че сподели, че съгласно него няма съображение за такава, защото неизпълнението не е по виновност на търговеца. Според Караниколов е обвързване на производителя да окомплектова, натовари създадената стока на корабите за Индия и да оправи митническите документи, и той не го е извършил. Затова и " Кинтекс " е упълномощил на ВМЗ да създаде контрактуваните муниции. Според него е имало опит " Емко " да договаря с ВМЗ да продаде готовата продукция, само че нищо не е последвало. Министърът съобщи още, че ще се прави инспекция за 10 години обратно на договорите на " Кинтекс ", както и във ВМЗ, където ще се търси дали техни лицензи и разработки не са употребени от други компании. Това евентуално адресира тиражираните изказвания в медиите на Пеевски, че компанията на Гебрев е употребила продукция на ВМЗ и е стояла " на входа и на изхода му ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР